Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Minister Svetlik bo nosil politično odgovornost, ker ni odredil nadzora nad Brezovarjem

Deli na:

Zakaj minister za delo Ivan Svetlik ne bo odredil nadzora v inšpektoratu za delo, čigar šefa Boruta Brezovarja so odnesli očitki o konfliktu interesov nepravilnostih pri vodenju inšpektorata? Brezovar se je s Svetlikom dogovoril, da odide, ministrstvo pa je že pričelo postopek za njegovo razrešitev.

Zakaj minister za delo Ivan Svetlik ne bo odredil nadzora v inšpektoratu za delo, čigar šefa Boruta Brezovarja so odnesli očitki o konfliktu interesov nepravilnostih pri vodenju inšpektorata? Brezovar se je s Svetlikom dogovoril, da odide, ministrstvo pa je že pričelo postopek za njegovo razrešitev.

Ministrstvo za delo je postopek proti Brezovarju začelo na poziv Komisije za preprečevanje korupcije, ki je zoper inšpektorja prejela več prijav suma korupcije.

Komisija za preprečevanje korupcije Svetlikovo odločitev o Brezovarju pozdravlja. Obenem pa izraža zadržek, ker po javno predstavljenih informacijah ministrstvo ne namerava izvesti nadzornih postopkov in ugotoviti dejanskega stanja glede očitkov o sistemskih nepravilnostih pri usmerjanju in vodenju inšpektorata za delo.

Komisija opozarja, da v primeru predavanj ne gre za pravno nedorečeno ali nejasno področje. "Dejavnost, ki jo je opravljal glavni inšpektor, je v nasprotju s predpisi, usmeritvami in kodeksi ravnanja. Brezovar namreč ni opravljal zakonsko dopustne znanstvene ali klasične pedagoške dejavnosti; niti ne gre zgolj za strokovne ali znanstvene prispevke na javnih konferencah in seminarjih. Glavni inšpektor je kot visoki državni uradnik pomembnega nadzornega organa dalj časa in v velikem obsegu odplačno in nejavno sodeloval z različnimi podjetji in njihovimi poslovodstvi, ki so pod nadzorom delovne inšpekcije," so v izjavi za javnost pojasnili v protikorupcijski komisiji.


Izpostavljajo, da je Svetlik glede na javno dostopne informacije ocenil, da sistemskih nepravilnosti pri usmerjanju in vodenju inšpektorata ni bilo in da je inšpektorat zadovoljivo izpolnil svojo nalogo v primerih velikih gradbenih podjetij in tudi na področju zavarovanja pravic delavcev pred šikaniranjem. "To je ministrova pravica in zanjo nosi politično odgovornost, do katere pa se komisija ne more opredeljevati," so zapisali.

Komisija pa nadaljuje s postopki ugotavljanja morebitne opustitve dolžnega ravnanja tako v ministrstvu kot inšpektoratu.

Brezovar je delo glavnega inšpektorja opravljal od leta 1993, septembra 2009 pa ga je vlada kot edinega kandidata, ki se je prijavil na javni natečaj, ponovno imenovala na ta položaj.