dominika švarc pipan, maša kociper, branko lobnikar Svet24.si

Dodatno poročilo Lindava o morebitnih političnih...

ruski državljani, zemun Svet24.si

V Srbiji jih je kot Rusov

bostjan lindav sta2 Necenzurirano

Je policija "Janševa" ali ne? #analiza

damir crncec pl4 Reporter.si

Državni sekretar D. Črnčec: Po dolgem blatenju ...

rodriguez ronaldo Ekipa24.si

Uh, kako je udarila: Oglasila se je tudi Ronaldova...

Screenshot_31 Njena.si

Razkrili pravi obraz tekmovalca Kmetije

cristiano ronaldo pm Ekipa24.si

Cristiano Ronaldo grozil selektorju?! Noro ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Minister Šarec položil venec, premier Golob pa v poslanici zapisal, da brez generala Maistra slovenska severna meja ne bi bila tam, kjer je

Deli na:
Minister Šarec položil venec, premier Golob pa v poslanici zapisal, da brez generala Maistra slovenska severna meja ne bi bila tam, kjer je

Obrambni minister Šarec položil venec ob spomeniku Rudolfa Maistra - Foto: Marko Vavpotič/M24

Ob današnjem državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, ki ga v Sloveniji obeležujemo od leta 2005, so pred spomenikom generalu na Vojkovi ulici v Ljubljani pripravili krajšo slovesnost s polaganjem vencev. Predsednik vlade Robert Golob je ob dnevu Rudolfa Maistra poudaril, da Maister ni bil le človek besed, ampak predvsem mož dejanj. Brez Maistra slovenska severna meja ne bi bila tam, kjer je - če sploh, je poudaril Golob. Današnji dan zato služi kot opomin, da je naša usoda na koncu odvisna od vsakega od nas, je še dodal premier.

Slovesnost, ki jo pred spomenikom pred stavbo obrambnega ministrstva pripravljajo že tradicionalno, je le ena od oblik, kako v obrambnem resorju obeležujemo spomin na generala Maistra. Po generalu Rudolfu Maistru je poimenovana tudi Vojašnica generala Maistra v Mariboru, kjer ima svoj sedež tudi 72. brigada Slovenske vojske, ki prav v spomin na Maistra danes praznuje svoj dan.

Foto: Marko Vavpotič/M24 - Ob današnjem državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, so pred spomenikom generalu na Vojkovi ulici v Ljubljani pripravili krajšo slovesnost s polaganjem vencev

Kot je v poslanici zapisal premier Robert Golob, so v zgodovini trenutki, ko tisto, kar je bilo prej nepredstavljivo, nenadoma postane neizbežno. To velja za razpad Avstro-Ogrske ob koncu prve svetovne vojne, ko so na razvalinah nekdanjega habsburškega cesarstva so začele nastajati nove države. Njihove meje pa niso bile določene. Treba si jih je bilo šele izboriti, je izpostavil.

"Na srečo je bil v tistih prelomnih dneh v poveljstvu meljske vojašnice zavedni slovenski častnik iz Kamnika," je poudaril Golob. Maister ni le zavrnil poskusa nemškega občinskega sveta, da bi Maribor z okolico priključil Nemški Avstriji, ampak je lastnoročno prevzel nadzor nad mestom in vso Spodnjo Štajersko. Obenem je razglasil mobilizacijo in s tem ustanovil prvo redno slovensko vojsko, je še dodal.

Foto: Marko Vavpotič/M24 - Vence so položili minister Marjan Šarec, podžupan Mestne občine Ljubljana Aleš Čerin in predsednica Zveze društev general Maister mag. Lučka Lazarev Šerbec

Poudaril je, da je na svetu veliko vojakov in veliko pesnikov, malo pa je vojakov, ki so tudi pesniki, kot je to bil Maister. "A bil je še toliko več. Tako kot je pod imenom Vojanov umel sukati pero, je znal vihteti tudi meč. Bil je torej ne le človek besed, ampak predvsem mož dejanj. Brez njega naša severna meja ne bi bila tam, kjer je - če sploh," je prepričan Golob.

Dodal je, da so danes časi drugačni. Slovenija je skupaj s sosedi del Evropske unije, kjer je slovenščina eden od uradnih jezikov. Vseeno pa se na ta dan pomembno spomniti, da je naša usoda na koncu odvisna od vsakega od nas in da so bili med nami posamezniki, ki so jo znali vzeti v svoje roke. "Generala Maistra se zato le spominjajmo. Predvsem pa ga poskušajmo živeti," je še poudaril Golob.