sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

damjan-žugelj Necenzurirano

Glavnega akterja afere slovenski Watergate bodo ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Minister: Ograje na meji so nujne zaradi odzivov držav severneje od Slovenije

Deli na:
Minister: Ograje na meji so nujne zaradi odzivov držav severneje od Slovenije

Foto: Bobo

Ograje na meji so nujne zaradi odzivov držav severneje od Slovenije, se je na opozorilo iz Bele krajine, da bo obmejna ograja škodovala tamkajšnjemu turizmu, odzval minister Počivalšek. Za njihovo postavitev so se odločili, ker je slovenska južna meja tudi schengenska meja, katere varovanje omogoča nemoteno delovanje vse države, je pojasnil.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v odzivu na odprto pismo, ki ga je nanj naslovil direktor črnomaljskega Razvojno izobraževalnega centra Bela krajina Peter Černič, za STA zapisal, da je bil omenjeni ukrep, čeprav bodo začasne tehnične ovire zarisale sled v življenje na obmejnem območju in otežile izvedbo tamkajšnjih družabnih in turističnih prireditev, nujen.

Tako Slovenija kot vsa Evropa se namreč srečujeta z izjemnimi okoliščinami, vlada pa se nanje odziva po najboljših močeh. Njeni predstavniki tudi verjamejo, da bodo z začasno postavitvijo ovir še druge države na balkanski begunski poti spodbudili, da s podobnimi ukrepi nekoliko upočasnijo prihode večjih begunskih skupin ali pa da njihovo pot celo nekoliko preusmerijo, je še dodal minister.

Černič je ministru Počivalšku pisal kot gospodarstveniku z dolgoletnimi izkušnjami v turizmu. Kot je poudaril, želi kot razvojnik opozoriti na negativne vplive na že tako obubožano gospodarstvo v eni, kot je ocenil, najrevnejših slovenskih podregij.

V pismu, ki najprej opozarja na demografsko ogroženost Bele krajine, na slabe prometnice in zapostavljenost, je poudaril, da bi turizmu največji udarec zadala ograja, ki bi ljudem in živalim praktično onemogočila dostop do Kolpe.

Slovenska vojska je sicer žičnato ograjo za usmerjanje migrantov ob slovensko-hrvaški meji začela danes postavljati tudi v Beli krajini. Postavljajo jo na kmetijskem in gozdnatem območju v smeri od Kolpe proti Gorjancem oz. od vasi Božakovo proti zaradi poškodovanega mosta začasno zaprtemu maloobmejnemu prehodu Rakovec na območju metliške občine.