Revija Reporter
Slovenija

Minister Gorenak grozi: Sindikalnega policijskega razkošja bo konec

23. apr. 2012 9:16 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je napovedal prekinitev pogodb s policijskima sindikatoma, ki po njegovem ne delujeta v korist policistov in bremenita državo z velikim številom plačanih ur, ki jih pokrije državni proračun.

Policijski sindikat Slovenije in Sindikat policistov Slovenije sta prejšnji teden zbrala podpise za začetek referendumskega postopka, ki omogoča izplačilo regresa policistom. Po Gorenakovem mnenju to policistom ne bo prineslo skoraj ničesar, omogočilo pa bo izplačilo regresa v podjetji v državni lasti. "V ministrstvu se zato sprašujemo ali policijska sindikata resnično delujeta v korist policistov ali ju vodijo kaki drugi nameni," je pisal Gorenak na svojem blogu.

Iz državnega proračuna je bilo v lanskem letu plačanih 64.000 ur policistom, ki so te ure porabili samo za sindikalno delo, navaja Gorenak. Glede na porabljene ure je v letu 2011 na račun delodajalca samo za potrebe obeh sindikatov delalo 32 policistov, nadaljuje minister.

Denar bi po Gorenakovem mnenju lahko bolje porabili. "Za denar, ki ga obe pogodbi omogočata v obliki plačila ur porabiti policijskim sindikalistom, bi lahko kupili 131 policijskih vozil.  Dejansko pa bi v letu 2011 za izplačane plače policijskim sindikalistom kupili 48 novih policijskih vozil."

Ministra motijo aktivnosti, ki jih policisti opravljajo v teh plačanih urah: "Še najbolj neverjetno pa je, za kaj policijski sindikalisti med drugim dejansko uporabijo s strani davkoplačevalcev plačane ure. Iz priloženega dokumenta je razvidno, da tudi za igranje košarke, nogometa, metanje pikada, odbojko, igranje tenisa, keglanje, kolesarjenje, igranje šaha in še kaj."

Celoten ministrov zapis lahko preberete na tej povezavi.