jernej damjan, niki, taya damjan Dobra karma

Iskrena Jernej in Taya Damjan - tudi o novem ...

1_ilka štuhec Svet24.si

FOTO: Ilka Štuhec navdušila s počitniško ...

UV-moski jajca denar-profimedia-0335034042 Reporter.si

Moška prostitucija: pri prodajalcih teles, ki ...

bojana-beović Svet24.si

Bojana Beović: Stanje je kar kritično. Živimo ...

janez-janša, viktor-orban, aleksandar-vučić Necenzurirano

Vučić, Orban, Janez – vse za biznis danes ...

IMG_20200708_113611_886 Odkrito.si

Omar Naber - Skriva otroka???

Helena Blagne Njena.si

V takšnem razkošju uživa Helena Blagne

Slovenija

Minister Gantar: Nismo delali seznamov starostnikov, ki ne bi bili deležni zdravljenja

Deli na:
Minister Gantar: Nismo delali seznamov starostnikov, ki ne bi bili deležni zdravljenja

Minister za zdravje Tomaž Gantar. - Foto: Bobo

Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes zanikal obstoj kakršnihkoli seznamov starostnikov, ki v primeru okužbe z novim koronavirusom ne bi bili deležni bolnišničnega zdravljenja. Je pa dopustil možnost različnega, celo nekorektnega tolmačenja obrazcev. Pod t. i. vložni list pa se, kot je dejal, "tudi sam podpiše".

Televizija Slovenija je namreč poročala o obrazcih in pričevanjih zaposlenih v domovih za starejše, ki naj bi potrjevali razvrščanje oskrbovancev glede na to, ali bodo deležni bolnišničnega zdravljenja.

Gantar je v današnji izjavi za medije razložil, da je državna koordinatorka za paliativo pripravila vložni list, ki služi oceni zdravstvenega stanja oskrbovanca v domu, ko ta še ni okužen. Glede na to, da se zdravniki v domu menjajo, je takšna ocena v pomoč zdravniku, ko se bo odločal, kako bolnika, ki se je nato okužil, zdraviti. Ne določa pa vnaprej, kakšno bo njegovo zdravljenje, če zboli.

"Govorimo o ljudeh, v povprečju starejših od 85 let. Če ga vidiš samo v fazi hude okužbe, je težko ocenjevati, kaj je zanj najboljše. Če imaš predhodno ocenjeno, kakšno je njegovo funkcionalno stanje, katere druge bolezni ima, je potem ob akutnem stanju lažje odločati, ali bo intenzivno zdravljenje pripomoglo k boljšemu življenju bolnika ali ne," je navedel Gantar. Dodal je, da je področje paliative uveljavljen del medicine, ki zagotavlja dostojno poslavljanje od življenja.

Izpostavil je - in še vedno upa, da je delo tako potekalo - da se zdravnik odloča, kdo rabi bolnišnično oskrbo. Ob tem ima sicer zdravnik tudi možnost konzilija, "niso pa za nas sprejemljivi konziliji, ki bi predhodno ocenjevali stanje bolnikov", je poudaril minister.

Omenjeni vložni list je po ministrovi oceni korektno sestavljen in je bil tudi javno objavljen. Vsebuje tudi obvezo o seznanitvi svojcev.Nikoli pa ni ministrstvo po Gantarjevih besedah dalo kakršnakoli navodila ali kogarkoli pooblastilo za oblikovanje kakršnihkoli seznamov. Tudi sam jih ni videl.

Videl pa je "en formular, ki ga ni pripravilo ministrstvo in se mi ne zdi korekten". "Če to obstaja, potem bo potrebna ocena, zakaj in kdo je to pripravil, to moramo razčistiti," je navedel in dodal, da bo vodstva domov prosil za pojasnila.

Ministrstvo je namreč z namenom pomoči domovom za starejše imenovalo koordinatorje na več nivojih. Nekateri od teh pa so očitno "delo organizirali na način, ki tudi zame ni v celoti sprejemljiv," je dejal Gantar. Dodal pa je oceno, da vseeno ni prihajalo do zlorab. "Očitno gre za drugačno tolmačenje obrazcev," je ocenil minister.

S tem, kako je ukrepalo ministrstvo za zdravje, pa je zadovoljen. Prepričan je, da so glede na razmere dosegli dober rezultat, nizko stopnjo okuženih in smrtnosti. Dodal je, da ima občutek, da so v ozadju očitkov politični cilji, zaradi katerih se zlorablja ljudi ob koncu življenja. Zato mu je žal za svojce, ki imajo zato dvome v postopke.

Glede predloga Zdravniške zbornice Slovenije o sistemskem nadzoru nad celotnim postopkom odločanja o ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 v domovih za starejše, pa je Gantar odvrnil, da naj zbornica naredi nadzor, če misli, da je bilo kaj narobe. "S tem nimam nobene težave," je dodal.

Loading...