Revija Reporter
Slovenija

Milojko Kolar Celarc pričakuje komisija DZ - pred zadnjim zaslišanjem je pristala v bolnišnici

Reporter, STA

20. dec. 2017 5:54

Deli na:

Kolar Celarčeva na ministrstvu slovi kot deloholičarka.

STA

Parlamentarna preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic namerava danes zaslišati ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc.

Komisija je ministrico pričakovala že 1. decembra, a se je Kolar Celarčeva zaradi zdravstvenih težav opravičila.

Preiskovalna komisija je že aprila sklenila, da bo na zaslišanje povabila vse zdravstvene ministre od leta 2009, med njimi tudi zdajšnjo ministrico. Komisija je medtem že pripravila vmesno poročilo, ki ga je DZ 22. novembra tudi sprejel. Pod drobnogled je vzela univerzitetna klinična centra v Ljubljani in Mariboru.

Komisija, ki ji predseduje poslanka SDS Jelka Godec, je ugotovila sum, da naj bi odgovorni v ljubljanskem in mariborskem kliničnem centru zavestno kršili zakon o javnem naročanju in pri tem oškodovali javna sredstva, delovali naj bi negospodarno in nezakonito. Ugotovila je tudi sum pranja denarja in davčnih utaj.

Godčeva je oktobra pojasnila, da naj bi odgovorni v obeh kliničnih centrih v letih od 2007 do 2014 pripravili in izvedli naročila, ki niso sledila temeljnim načelom javnega naročanja. Prav tako je komisija izpostavila sum, da naj bi prihajalo med dobavitelji žilnih opornic v Sloveniji do kartelnih dogovarjanj.

Komisija je DZ tudi predlagala, naj vmesno poročilo posreduje Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) in Specializiranemu državnemu tožilstvu kot naznanitev suma storitve kaznivih dejanj na področju prodaje in nakupa žilnih opornic. Godčeva je že v junijski predstavitvi enoletnega dela komisije poudarila, da se je v slovenskem zdravstvu zagotovo preplačevalo žilne opornice, tudi do štirikrat.

Nedvoumne ugotovitve komisije so botrovale odločitvi NPU, da nadaljuje preiskavo primera žilnih opornic, je prepričana Godčeva. Komisija je NPU tudi omogočila vpogled v dokumentacijo, ki jo je doslej zbrala.