sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

evropska unija, evropske volitve Svet24.si

Dolgoletni evropski komisar opozarja na nujne ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Jerneja in Marko, Poroka na prvi pogled Njena.si

Je strast med Markom in Jernejo ugasnila?

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Milojka Kolar Cerarc: Nisem prekoračila pooblastil

Deli na:
Milojka Kolar Cerarc: Nisem prekoračila pooblastil

Foto: Bobo

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc zagotavlja, da pri sklepanju sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides ni prekoračila pooblastil.

"Če bo treba, bomo še dodatno pojasnili, ampak kar se mene tiče, je sporazum dogovorjen in rezultat izhodišč oz. pooblastil, ki mi jih je dala vlada," je dejala.

Kot je ob robu sestanka z direktorji slovenskih bolnišnic na Debelem rtiču pripomnila ministrica, je predsednik vlade Miro Cerar že povedal, da je po tem, ko se je podrobno seznanil s posameznimi točkami tega sporazuma, sam ugotovil, da je bilo "vse v danih okvirih pogajalskih izhodišč".

Vlada je namreč včeraj obravnavala parafiran sporazum s Fidesom in ugotovila, da je v besedilu marsikaj tako navedeno, da ni kristalno jasno, je po seji vlade v izjavi novinarjem povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Vlada je zato Kolar Celarčevi z vladno pogajalsko skupino naložila, da ji v najkrajšem možnem času za obravnavo na naslednji redni seji predloži natančnejša pojasnila k posameznim določbam parafiranega sporazum, vključno s finančnimi posledicami.


Da sicer glede samega sporazuma s Fidesom v tem trenutku ni vse jasno, pa je priznal direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Metod Mezek, ki je sicer ocenil, da bodo v prihodnjih dneh dobili več informacij o tem, kaj dogovor pomeni in kakšna finančna bremena predstavlja. Sam upa, da bodo zavodi dobili več denarja, saj "brez tega ne gre". "Zavodi so že zdaj podfinancirani in dodatne finančne obveznosti do zavodov morajo biti tudi krite," je dodal.

Za prvega moža Ortopedske bolnišnice Valdoltra Radoslava Marčana pa je sporazum s sindikatom "nek začetek, da se začne premikati". Po njegovih besedah je ministrica razložila, da naj bi se prek variabilnega dela plače nagrajevalo zdravnike, pač odvisno od tega, koliko bodo naredili. Kot je opozoril, pa bo treba pri tem spremeniti tudi zakon.

Direktorica novogoriške bolnišnice Nataša Fikfak je napovedala, da bodo skupaj s predstojniki vseh služb in oddelkov najprej pripravili simulacijo, drugi korak pa bo ocena obremenjenosti, "da vidimo, kako bomo na podlagi standardov in normativov videli, koliko zdravnikov nam dejansko primanjkuje in koliko lahko naredimo s tem, kar imamo".

Fikfakova je sicer opozorila na nevarnost, da si lahko sporazum vsak interpretira po svoje, zaradi česar bo treba tudi pri variabilnem delu plače postaviti neke objektivne kazalnike.