mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Milko Novič po oprostilni sodbi: Kogar je kača pičila, ta se boji zvite vrvi

Deli na:
Milko Novič po oprostilni sodbi: Kogar je kača pičila, ta se boji zvite vrvi

Milko Novič - Foto: Bobo

Milko Novič je zadovoljen z današnjim izrekom oprostilne sodbe v ponovljenem sojenju za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. "Zadeva se je razvila, kot se je, na podlagi argumentov in predvsem uvidu sodnika Zvjezdana Radonjića, da tožilstvo ni predložilo nobenega dokaza," je dejal v izjavi novinarjem.

"Vesel sem, da se je razvilo, kot se je," je dejal Novič in dodal, da sicer pričakuje nadaljevanje postopka, saj se bo tožilka Blanka Žgajnar na sodbo pritožila. Oprostilno sodbo je pričakoval, vendar pri tem ostal previden. "Kogar je kača pičila, ta se boji zvite vrvi," je dejal.

Novičev odvetnik Jože Hribernik pa je po izreku ocenil, da so "vsi malo v šoku". Sodnik Radonjić je po njegovem mnenju z izrekom sodbe, v katerem je opozoril na pritiske nanj, pokazal na "ključno". "Človek, ki je bil že obsojen in je bil tudi naklepoma namenjen temu, da bo ponovno obsojen, je danes prost," je dejal.

Sodnikove besede, ko je opozoril na pritiske, so ga šokirale, saj da je vedel, da pritiski so prisotni, ne pa tudi, kako zelo močni so bili. Odvetnik je zato posvaril, da se takšna zadeva in pregon lahko ponovi kadarkoli in proti komerkoli. "Tožilci, ki to delajo, imajo vedno prav in tako se stvari vedno obračajo naprej," je dejal. Dodal je, da je bilo pri Noviču očitno dokazano, da s tem umorom ni imel nič.



O namigih sodnika, da bi bil z umorom lahko povezan Michel Stephan, ki mu na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo zaradi obtožbe o napeljevanju k uboju enega od vodilnih na Kemijskem inštitutu Janeza Plavca, je dejal, da je Stephan morda res hotel "pospraviti Jamnika". Sam je prepričan, da za to obstaja toliko dokazov, da bi bilo verjetno. Novič pa medtem danes o tem ni želel ugibati, saj na Kemijskem inštitutu ni bil že leta. "Pet let me ni bilo in ne vem, kaj se je kuhalo na Kemijskem inštitutu," je zaključil.

Predsednik sodnega senata Radonjić je sicer v današnjem izreku sodbe dejal, da je jasno, da Novič v času, ki ga je imel na voljo, ni mogel priti na kraj umora. V obrazložitvi sodbe je zato ugotovil, da "ne samo, da ni dokazov, da je kriv, ampak je popolnoma dokazano, da ni storilec".

Noviča je obtožnica bremenila Jamnikovega umora pred restavracijo Via Bona na ljubljanskem Viču 16. decembra 2014, kamor se je odpravljal na novoletno zabavo. V prvem sojenju ga je sodišče na prvi in drugi stopnji spoznalo za krivega in ga pravnomočno obsodilo na 25-letno zaporno kazen. Novičeva obramba je konec oktobra lani uspela na vrhovnem sodišču, ki je ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti, obsodilno sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje. Med preiskavo in sojenjem je bil del časa v priporu.