sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Milijonski upad prihodkov Pro Plus pred prihodom novih lastnikov

Deli na:
Milijonski upad prihodkov Pro Plus pred prihodom novih lastnikov

Foto: Primož Lavre

POP TV: Negativne dinamike poslovanja matičnega CME se zelo poznajo tudi pri slovenskem Pro Plusu, ki mu za zdaj še načeluje Pavel Vrabec.

Sveže novice o »zdravju« podjetja CME, ki je lastnik slovenskega Pro Plusa in ki ga bo maja najverjetneje pevzel velikan zabavne industrije Time Warner, so v javnost prišle prejšnji teden. 31. oktobra so namreč pri CME predstavili poslovne rezultate za tretje četrtletje (junij–september) in za prvih devet mesecev letos. Napovedi niso bile rožnate, poslovni rezultati so negativne napovedi samo še potrdili.

CME, ki je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja na vzhodnoevropske trge prišel kot »kolonizator« še neosvojenih in neizkoriščenih trgov, je danes v precejšnji krizi, ki se iz četrtletja v četrtletje še povečuje. To je ob predstavitvi rezultatov poudaril tudi predsednik uprave CME Adrian Sarbu: »Poslovni rezultati v tretjem četrtletju in napovedi za celoletno poslovanje v letošnjem letu jasno kažejo, da so trgi, na katerih delujemo, še vedno pod hudim udarom krize. V drugi polovici leta 2012 so bili oglaševalski prihodki nižji od naših pričakovanj. Uspešni smo sicer bili pri upravljanju kapitala in odplačevanju dolgov (k temu je odločilno pripomogla dokapitalizacija TW, op. av.), ni pa nam uspelo povečati prodaje in denarnega toka.«

Uradni podatki, ki so bili predstavljeni na tiskovni konferenci, so za CME res vznemirljivi, saj kažejo predvsem na izrazit upad  prometa. Prihodki, ki jih je družba dosegla v tretjem četrtletju letos, so za 25 milijonov dolarjev manjši od tistih, ki jih je v bilanco vpisala v istem obdobju lani: obdobje junij – september 2012 je lastnica Pro Plusa sklenila s 140 milijoni dolarjev prometa, lani je bilo v istem času prihodkov za 165 milijonov dolarjev. Letošnja poslovna izguba v tretjem četrtletju je znašala 32,6 milijona dolarjev, to je vsekakor 50 milijonov dolarjev manj od lanske izgube v istem obdobju (82,1 milijona).

Podobno negativne rezultate odkrijemo tudi v prvem devetmesečju letos. V obdobju januar– september 2012 je bilo za 518,7 milijona dolarjev prihodkov, kar je 69,2 milijona dolarjev manj kot lani v istem obdobju, takrat je bilo prihodkov za 587,9 milijona dolarjev. Tudi za to obdobje je CME dosegel poslovno izgubo v višini 43,3 milijona dolarjev, ki je nižja od izgube v istem času lani (takrat je znašala 102,4 milijona dolarjev).

Zmanjšanje prometa je za CME značilno letos na vsakem nacionalnem trgu, kjer deluje: v Bolgariji, na Hrvaškem, na Češkem, v Romuniji, Slovaški in seveda tudi Sloveniji. Pri nas je promet družbe v obdobju junij–september 2012 znašal 9,1 milijona dolarjev, lani je bil v istem obdobju 11,5 milijona dolarjev, zmanjšanje za 2,4 milijona dolarjev pomeni 20-odstotni upad(!).Med januarjem in septembrom letos pa je CME pri nas imel 42,8 milijona dolarjev prihodkov v primerjavi z 48,8 milijona dolarjev v istem obdobju lani: šest milijonov dolarjev manjši prihodki pomenijo 12,5- odstotni upad.