Revija Reporter
Slovenija

Milijonarka! Dobaviteljica v zdravstvu Diana Dimnik je od lani bogatejša še za nekaj milijonov evrov!

Nenad Glücks
55 13.030

2. nov. 2022 6:00 Osveženo: 7:47 / 02. 11. 2022

Deli na:

Diani Dimnik je poslovno pot utiral oče Božo Dimnik, razvpiti lobist v slovenskem zdravstvu.

Mediaspeed

Podjetje Mediasi v lasti Diane Dimnik (hčerka znanega lobista v zdravstvu Boža Dimnika) velja za enega večjih zdravstvenih dobaviteljev v Sloveniji in iz leta v leto dosega milijonske dobičke. Tako je bilo tudi lani.

Družba za trgovanje z medicinskim materialom je lani ustvarila kar 23,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 700 tisoč evrov več kot leto prej. Čistega dobička je bilo 3,2 milijona evrov. To je nekoliko manj kot v letu 2020, ko ga je bilo 3,8 milijona evrov. A bilančnega dobička je že 11,2 milijona evrov. Podjetje s 64 zaposlenimi vodi direktorica Seneva Lovšin, ki je lani prejela skupaj 110 tisoč evrov bruto prejemkov. Mediasi je v lasti holdinga Finforti, katerega edina lastnica je Dimnikova.

V letnem poročilu za lani pišejo, da »pomanjkanje denarja za potrebe zdravstva zdravstvene ustanove spodbuja k vedno večjemu varčevanju pri nabavi zdravil in medicinskih pripomočkov, kar je v letu 2021 vplivalo na zniževanje cen in prodanih količin posameznih prodajnih programov družbe.

Družba se je na ukrepe varčevanja odzvala s povečanjem števila proizvodov, ki jih je ponujala svojim kupcem in s hitrejšo odzivnostjo na njihove potrebe.« Enako so zapisali tudi v letnem poročilu za leto 2020. Očitno pa »pomanjkanje denarja za potrebe zdravstva« ne vpliva na njihove milijonske dobičke.

Dimnikova sodi med najbogatejše Slovence. Lani so jo pri reviji Manager uvrstili na 59. mesto na lestvici stotih najbogatejših Slovencev s premoženjem, vrednim 39 milijonov evrov. Predlani je njena družba kar 85 odstotkov vseh prihodkov ustvarila pri poslovanju z javnimi zdravstvenimi ustanovami. Ta delež se je lani še povišal na 94 odstotkov.

Od leta 2003 so dosegli že 231,4 milijona evrov prihodkov od javnega zdravstva. Več kot polovico tega je šlo iz treh ustanov: UKC Ljubljana (63 milijonov evrov), Onkološki inštitut v Ljubljani (34 milijonov evrov) in UKC Maribor (27,2 milijona evrov).

Med drugim dobavljajo aparate za ultrazvok, za merjenje telesne sestave, injekcijske igle, brizgalke, kanile, sisteme za vzorčenje krvi in urina …