slovenska policija Svet24.si

V Štepanjskem naselju razstrelili bankomat

oder, sunek vetra, nuevo1 Svet24.si

Video: Sunek vetra porušil oder. umrlo je devet ...

1715284671-172a4526-1715284644961 Necenzurirano

Šolak bi kupil T-2, ki se rešuje pred stečajem....

Slovenka leta 2023 Reporter.si

Slovenka leta Ana Petrič o tem, zakaj so jo šefi...

pogacar 22 Ekipa24.si

Zmanjkuje mu prostora! Pogačar je enostavno ...

aleš Njena.si

Aleš Valič: Moja žena je prekrasna

luka doncic Ekipa24.si

Zdaj je jasno: Luka Dončić lahko podpiše ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega barona Ivana Zidarja gredo na dražbo (FOTO)

Deli na:
Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega barona Ivana Zidarja gredo na dražbo (FOTO)

Del Zidarjeve hiše na Černivčevi 6 a v Vevčah je tudi pokrit bazen. - Foto: Primož Lavre

Od jeseni 2015 je bil pokojni šef SCT Ivan Zidar v osebnem stečaju, ki ga vodi celjski upravitelj Boštjan Jurkošek, a tri leta po Zidarjevi smrti še ni zaključen. Še pred uvedbo osebnega stečaja pred upniki, ki so prijavili za 16 milijonov evrov terjatev, Zidar poskušal skriti čim več premoženja, a ga je stečajnemu upravitelju kljub vsem manevrom uspelo kar precej spraviti v stečajno maso.

Po Zidarjevi smrti zadeva poteka kot stečaj zapuščine, šele od tedaj naprej pa so smeli vstopiti v njegove nepremičnine, kjer so v sefih odkrili skoraj 600 tisoč evrov gotovine. V zadnjem poročilu upraviteljice v osebnem stečaju nad Zidarjevo nekdanjo ženo Vincencijo piše, da so 17. novembra lani odprli štiri Zidarjeve sefe na Linhartovi 40 in Zelenovi 34 v Ljubljani. Polovico najdene gotovine je bilo položeno na fiduciarni račun stečajne dolžnice.

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: zapuščina padlega gradbenega barona

Zidarjevo dolgoletno gotovinsko poslovanje se je razkrilo že med sojenjem gradbenemu baronu. Slamnati direktorji so pričali o tem, da se je denar SCT stekal na njihove bančne račune v Avstriji, kjer so ga dvigovali in nato izročali Zidarju. Ta praksa pa se je nadaljevala tudi po bankrotu SCT. Jeseni 2015, že ko je bil Zidar v osebnem stečaju, je v javnosti odmeval rop pred njegovo hišo v ljubljanskih Vevčah, ko mu je kurir želel dostaviti več kot 150 tisoč evrov gotovine, a ga je prestregel ropar, mu zagrozil s pištolo in pobegnil s torbo z denarjem.

Stečajni upravitelj Boštjan Jurkošek je tako šele pred meseci začel unovčevati premoženje, ki se je znašlo v stečajni masi. Iz njegovega zadnjega poročila o poteku stečajnega postopka, ki je bilo na spletnih straneh Ajpesa objavljeno 15. aprila, razberemo, da je zapuščinski postopek po Ivanu Zidarju prekinjen do pravnomočnega zaključka postopka stečaja zapuščine.

Foto: Primož Lavre - Nedokončana Zidarjeva hiša na Zelenovi 38.

V stečajni masi, ki še ni unovčena, sta se znašli dve garažni parkirni mesti na Štihovi, stanovanje na Linhartovi, nekaj parcel, tri hiše v Ljubljani (na naslovih Zelenova 34 in 38 ter Černivčeva 6 a) in ena v Fiesi. Ker je polovična lastnica slednjih nekdanja Zidarjeva žena, se je upravitelj Jurkošek z njeno stečajno upraviteljico Marino Pirc Pilej dogovoril, da zaradi maksimiranja vrednosti nepremičnine prodajata skupaj kot celote.

Upravitelj največ prilivov v stečajno maso pričakuje ravno s prodajo štirih hiš, največ od tiste v Fiesi, katere tržna vrednost polovičnega deleža je ocenjena na 737.500 evrov, s 366.350 in 321.340 evri pa mu sledita polovici hiš na Černivčevi 6 a iz Zelenovi 34. Na najmanj, na 220.404 evrov je ocenjen tržni polovični delež hiše na Zelenovi 38. Poleg nepremičnega je v stečajni masi neunovčeno še nekaj premičnega premoženja, ki ga je upravitelj našel v hiši na Zelenovi 34, kjer je prebival Zidar. Gre za 72 slik, kipcev, kipov in ur, poleg notranje opreme pa še domači fitnes in zbirka arhivskih vin.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24