DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

1683622374-dsc6483-01-1683622348169 Necenzurirano

Zasebniki še do 21 milijonov evrov, vrste v ...

ivan gale pl2 Reporter.si

(PODKAST) Kako je politika hotela uničiti ...

rok kronaveter Ekipa24.si

Brez zadržkov! Odpisani Kronaveter tudi o sporni ...

Harry je spet na sodišču Odkrito.si

Njegov boj proti medijem se stopnjuje!

jan oblak Ekipa24.si

Paparaci so Jana Oblaka in njegovo srčno izbranko...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mikrobiologinja Metka Paragi doživela udarec na višjem sodišču

Deli na:
Mikrobiologinja Metka Paragi doživela udarec na višjem sodišču

Dr. Metka Paragi - Foto: Sašo Švigelj

Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani je odločilo, da je bila mikrobiologinja Metka Paragi z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) odpuščena zakonito. S tem je po pritožbi povsem spremenilo sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je lani poleti razsodilo, da je bila njena odpoved nezakonita, poroča Delo.

Mikrobiologinjo so na NLZOH odpustili aprila 2021. Očitali so ji štiri hujše kršitve pogodbenih ali drugih obveznosti iz delovnega razmerja, pri čemer so trije očitki temeljili na izsledkih detektivskega nadzora. Med drugim naj bi dvakrat zapustila službene prostore, pri čemer svojega izhoda naj ne bi evidentirala skladno s pravilnikom in navodili delodajalca. Marca 2021 naj bi tudi prikazovala, da je svoje delo ves čas evidentirane prisotnosti opravljala v nevarnih pogojih dela, s čimer naj bi neresnično prikazovala, da je za ves delovni čas upravičena do dodatka za delo v rizičnih razmerah.

Prvostopenjsko sodišče je zaključilo, da nobeden izmed štirih očitkov ni utemeljen, zato je odločilo, da mora NLZOH mikrobiologinji plačati reparacijo in premijo za dodatno pokojninsko zavarovanje (delno) ter razliko v plači v času prepovedi opravljanja dela. NLZOH se je na sodbo pritožil na višje sodišče in uspel.

Višje sodišče je o očitani kršitvi v zvezi z izplačilom dodatka za delo v rizičnih razmerah ugotovilo, da ravnanje Metke Paragi ustreza standardu hujše kršitve pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja. Z neresničnim poročanjem o obsegu opravljenega dela v visoko rizičnih razmerah je po mnenju višjih sodnikov tudi huje kršila dolžnosti vestnega opravljanja dela, upoštevanja delodajalčevih navodil ter prepoved škodljivega ravnanja, povzema sodbo Delo.