GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Miklavčičeva lobistična žilica

Deli na:

Nekdanji minister za zdravstvo Borut Miklavčič naj bi na račun davkoplačevalcev med ministrovanjem s svojo vplivnostjo nekaterim poslovnim partnerjem tlakoval pot do odličnih poslov. Kljub njegovemu odstopu lahko iz številnih indicov še vedno sklepamo o njegovi neformalni moči na ministrstvu za zdravje ter o vplivu pri določanju ministrskih investicijskih strategij ter pri izbiranju zasebnih poslovnih partnerjev.

Nekdanji minister za zdravstvo Borut Miklavčič naj bi na račun davkoplačevalcev med ministrovanjem s svojo vplivnostjo nekaterim poslovnim partnerjem tlakoval pot do odličnih poslov. Kljub njegovemu odstopu lahko iz številnih indicov še vedno sklepamo o njegovi neformalni moči na ministrstvu za zdravje ter o vplivu pri določanju ministrskih investicijskih strategij ter pri izbiranju zasebnih poslovnih partnerjev.

Vse to izhaja iz dobro obveščenih virov v krogih javnega zdravstva in farmacevtske industrije, ki je zelo donosen trg in ki s pravimi zvezami lahko prinaša velike zaslužke. Najboljša krava molznica je seveda država, torej ministrstvo za zdravje in javne bolnišnice. Miklavčiča imajo v farmacevtskih krogih za zelo spretnega »podjetnika« in lobista: ti vrlini naj bi po pričanju naših sogovornikov s pridom uporabljal tudi v času ministrovanja.

Sogovornik, zaposlen v javnih zdravstvenih ustanovah, nam je potrdil, da je »Miklavčič zelo dober v tem, kar počne. Njega pa ne boste nikoli našli v prvi vrsti. Niti v drugi ne. Če boste dovolj pozorni, ga boste morda opazili v tretji.« V ministrskih krogih krožijo novice o tem, da naj bi se večkrat bahal s svojimi »visokimi« prijateljstvi: Ivan Zidar, Janez Zemljarič in Božo Dimnik naj bi bili med najpogosteje omenjenimi, zanje naj bi nekdanji minister opravljal tudi lobistična dela.

Tanka rdeča lobistična črta
Med Miklavčičevimi bližnjimi sodelavci pa naj bi bil tudi Andraž Vehovar, nekdanji olimpijec in nekoč glavni tajnik SLS. Vehovar je danes direktor in lastnik podjetja Modra celica, ki se ukvarja z marketingom in komuniciranjem. Hkrati je dobitnik srebrne medalje na olimpijadi v Atlanti. Velja za lobista, ki je zelo dobro vpeljan v kroge pomembnih ljudi. Nazadnje je to potrdil tudi Sebastjan Jeretič, nekdanji tesni sodelavec premierja Boruta Pahorja.



Novembra lani je v jeznem zasebnem pismu  predsedniku vlade, znašlo se je v vseh medijih, pojasnjeval svoj umik iz državne politike ter omenjal ustanovitev lastnega podjetja tudi zato, »ker sem zavrnil, da bi sodeloval v organiziranem plenjenju države, k čemur so me nagovarjali tvoji najtesnejši. Še isti dan, ko sem zavrnil ponujeno mesto v Modri celici tvojega prijatelja Andraža Vehovarja, še isti večer se je začelo sistematično blatenje«.

Jeretič je v nekaj vrsticah razkril neformalno moč in vpliv, ki naj bi ga imel Vehovar tudi v okvirih levičarske vladajoče garniture. Vehovar naj bi, tako trdijo naši sogovorniki, usklajeno deloval tudi z nekdanjim ministrom za zdravje Borutom Miklavčičem. V zdravstvenih krogih je mogoče slišati, da naj bi njuno prijateljstvo izkoristila tudi farmacevtska multinacionalka GlaxoSmithKline (GSK), ki je z Modro celico vzpostavila sodelovanje.

Sodelovanje na področju poslovnega piar svetovanja sta potrdili obe strani, tako Modra celica kot GSK. Natančnejše vsebinske opredelitve poslovnega sodelovanja pa od sogovornikov nismo prejeli. Pri GSK so svoje pojasnilo na naša vprašanja sklenili z besedami: »Posebej bi radi poudarili, da se sami pogajamo z institucijami. Tega v našem imenu ne počne noben lobist, tudi Modra celica  ne.«

VEČ V TISKANI IZDAJI