Revija Reporter
Slovenija

Miklavčič pred trenutkom odločitve

16. dec. 2009 12:32 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Tudi v primeru, da zdravniki ne bi popustili v usklajevanjih o zakonu o zdravstveni dejavnosti, minister za zdravje Borut Miklavčič napoveduje, da bo vladi predlagal, naj zakonsko besedilo vloži v parlamentarno proceduro. Če premier Borut Pahor njegovega predloga ne bi podprl, pa Miklavčič pravi, da so posledice jasne zanj in za zakon.

Tudi v primeru, da zdravniki ne bi popustili v usklajevanjih o zakonu o zdravstveni dejavnosti, minister za zdravje Borut Miklavčič napoveduje, da bo vladi predlagal, naj zakonsko besedilo vloži v parlamentarno proceduro. Če premier Borut Pahor njegovega predloga ne bi podprl, pa Miklavčič pravi, da so posledice jasne zanj in za zakon.

"Pahor je moj šef. Jaz bom predlagal, da gre zakon v parlamentarno proceduro. Če bo premier odločil, da zakon ne gre v proceduro, so posledice jasne za zakon in zame kot ministra," je dejal Miklavčič.

Minister je sicer ob današnjem obisku novih prostorov Zbornice zdravstvene in babiške nege dejal, da imajo s pripravo zakona o zdravstveni dejavnosti "nekaj težav". "Upam pa, da jih bomo do novega leta rešili," je dejal Miklavčič.

Poudarja sicer, da je optimist. "Tudi tokrat upam, da bomo prišli do dogovora. V torek smo se v hiši dobili, analizirali stvari, jutri se spet dobimo in računam, da bomo z zdravniki, zdravstveno nego in babicami v soboto in nedeljo zaključili," pravi minister.

Glede vprašanja članstva v zbornici - zdravniki se zavzemajo za obvezno članstvo, v koaliciji pa je večina naklonjena ideji o prostovoljnemu članstvu - je minister danes povedal, da je osebno sicer naklonjen obveznemu članstvu. "Vendar kot spremljam javne odmeve in stališča v državnem zboru, je naklonjenost predvsem prostovoljnemu članstvu," je pojasnil minister.

Opozoril je, da so pravzaprav tudi znotraj zdravništva samega mnenja deljena in se najmanj polovica zdravnikov zavzema za prostovoljno članstvo. "Bomo videli, kaj bodo dala pogajanja," je dodal Miklavčič.

"Pogovarjal sem se z zdravniki v ljubljanskem UKC in zdravniki pod vodstvom strokovne direktorice Brigite Drnovšek zakon podpirajo. Zdravniki v mariborskem UKC zakon podpirajo, imajo pa še nekaj pripomb. V večini javnih bolnišnic zakon podpirajo. To se pravi, da je pol zdravnikov na eni in polovica na drugi strani. Tudi zdravniška zbornica se bo morala opredeliti in to bo storila do konca tedna," je dejal Miklavčič.

Med spornimi vprašanji v zakonskem besedilu je tudi agencija za nadzor nad kakovostjo v zdravstvu. Miklavčič tu poudarja, da od agencije na ministrstvu ne bodo odstopili. "Agencija je tista, ki bo spremljala kakovost delovanja zdravstvenega sistema v Sloveniji. Od tega kot minister ne bom odstopil, agencija bo ostala," poudarja Miklavčič.

Kot je pojasnil, ministrstvo predlaga, da ima ključni nadzor zdravniška zbornica. "Ne bomo pa odstopili od tega, da lahko tudi minister imenuje svojo komisijo in opravi nadzor, kadar se stvari nepravočasno, nehitro ali nejasno odločajo znotraj internih nadzorov ali znotraj nadzora zdravniške zbornice," pojasnjuje Miklavčič.

Tudi v primeru, da bo zbornica vztrajala na stališču nasprotovanja ustanovitvi take agencije, minister pravi, da bo šel v državni zbor s predlogom zakona, ki bo predvideval tudi ustanovitev agencije. "Jaz ne odločam o tem, o tem odloča državni zbor."

Predstavniki koordinacije zdravniških organizacij danes z državnim sekretarjem na ministrstvu za zdravje Ivanom Erženom usklajujejo besedilo zakona o zdravstveni dejavnosti. Po načrtih Miklavčiča naj bi dopolnjevanja tekla do konca tedna, ko se bodo dobili tudi s predstavniki zdravstvene nege ter skušali zaokrožiti pogovore.