nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Miha Lobnik: »Funkcionarji delo opravljajo na sedežu institucije in izven nje.«

Deli na:
Miha Lobnik: »Funkcionarji delo opravljajo na sedežu institucije in izven nje.«

Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti. - Foto: Bobo

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik nam je pojasnil, zakaj je bil v službenem času namesto v pisarni več kot eno uro v enem od lokalov na Metelkovi sredi Ljubljane.

Včeraj smo poročali, da je eden od naših virov v dopoldanskih urah za sosednjo mizo v lokalu na Metelkovi sredi Ljubljane opazil Miho Lobnika, zagovornika načela enakosti. Samo po sebi nič posebnega, če ne bi tako naš vir kot Lobnik tam preživela več kot eno uro. Lobnik se je ležerno pogovarjal s svojim sogovornikom še potem, ko je naš vir zapustil lokal. Kot nam je povedal naš vir, bi si tudi sam želel imeti službo kot zagovornik načela enakosti.

Danes smo prejeli pojasnilo iz urada od Lobnika na vprašanje, zakaj zagovornik načela enakosti v službenem času namesto opravljanja svojega dela poseda po lokalih. Kot so nam sporočili iz urada, »funkcionarji svojih delovnih obveznosti ne opravljajo le v poslovnem času organa, temveč tudi izven običajnega delovnega časa organa. Opravljanje funkcije ni omejeno na zgolj 40 ur na teden (8 ur dnevno, 5 dni v tednu), kot sicer traja zakonsko določen enakomerno razporejen polni delovni čas javnih uslužbencev. Funkcionarji delo opravljajo na sedežu institucije in izven nje.«



Očitno med lokacije opravljanja njegove funkcije sodi tudi lokal na Metelkovi, pri čemer po besedah našega vira ob kramljanju s sogovornikom ni bilo videti, da bi reševala kakšen hud primer diskriminacije. V potrditev svojega dobrega dela nam je sicer Lobnik naštel, kaj vse mu je uspelo ob vodenju institucije Zagovornika načela enakosti. Med drugim, da je bil izvoljen v izvršni odbor Zveze evropskih organov za enakost Equinet. Prav tako, da se je »s krepitvijo delovanja in prepoznavnosti organa povečalo tudi število prijav diskriminacije in prošenj za svetovanje strankam.«

Kot pravi, ima Slovenija po zaslugi njega evropsko primerljivo institucijo, o čemer pričajo pozitivni odzivi iz Bruslja in od drugod. Dodal je, da so njegovo delo v lanskem letu »izrecno pohvalili visoka komisarka za človekove pravice OZN Michelle Bachelet, podpredsednica evropske komisije Vera Jurova in vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dr. Zoran Stančič«.