mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mesec o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju: Nehajmo se slepiti, to je davek

Deli na:
Mesec o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju: Nehajmo se slepiti, to je davek

Prvak Levice Luka Mesec. - Foto: Bobo

Odbor DZ za finance ni uspel končati obravnave predloga novele zakona o prispevkih za socialno varnost, s katerim bi v Levici nadomestili izpad prihodkov ob ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. V kratkem se bo namreč začela seja odbora DZ za zdravstvo, ki ima na dnevnem redu predlog ukinitve tega sistema.

Zbiranje prispevkov za zdravstveno zavarovanje je nepravično, to je edini davek, ki ga vsi plačujemo v enakem znesku, je o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju, kot je urejeno v Sloveniji, dejal poslanec Levice Luka Mesec. "Nehajmo se slepiti, to je davek. Če želimo do zdravstvenih storitev priti brez doplačila, ga moramo plačevati vsi," je opozoril.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je anomalija v sistemu financiranja zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji, je poudaril Mesec. Poslanci Levice bi ga zato ukinili, izpad prihodkov pa nadomestili z dajatvijo, ki bo po njihovih pojasnilih bolj pravična in splošna.

V predlog novele zakona o prispevkih za socialno varnost so tako zapisali zvišanje prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje s 1. januarjem 2021, ko bi dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinili. In sicer bi zaposlenim zvišali prispevno stopnjo za eno odstotno točko, delodajalcem pa za 1,6 odstotne točke. Prav tako bi zvišali prispevno stopnjo za samozaposlene.

"Da jaz s svojimi 3000 evri poslanske plače odštejem za dopolnilno zdravstveno zavarovanje enako kot upokojenka s 400 evri pokojnine, ni pravično," je k podpori predlogu novele zakona pozval Miha Kordiš (Levica).

Člani odbora za finance so ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja sicer naklonjeni, a ne na način, kot ga predlagajo kolegi iz Levice. Kot je pojasnil Robert Pavšič (LMŠ), nasprotujejo predlaganemu zvišanju prispevkov tako za delodajalce kot delojemalce.


Predlog novele zakona bi podprli tudi v SNS, a kot je dejal poslanec te stranke Jani Ivanuša, analize OECD kažejo, da so prispevki za socialno varnost v Sloveniji že zdaj previsoki.

Monika Gregorčič (SMC) je opozorila na izpad sredstev, do katerega bi prišlo zaradi ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. "Vi bi to storili na tak način, da bi dodatno obremenili gospodarstvo, poleg tega pa še kapitalske dohodke," je očitala poslancem Levice. To je po njenem mnenju skregano z ekonomsko logiko.

Po predlogu novele zakona bi se sredstva za Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije res povečala, vendar pa bi se hkrati zmanjšali prihodki državnega in občinskih proračunov. "Ne zasleduje torej javnofinančne vzdržnosti, zato ga vlada ne podpira," je povedala Natalija Kovač Jereb s finančnega ministrstva.

Enako je dejal Tomaž Pliberšek z ministrstva za zdravje. "Nismo proti ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, mora pa biti ta premišljena in izvedena na način, da se bo zasledovalo tudi cilj javnofinančne vzdržnosti in uravnoteženosti državnega proračuna, ta predlog pa tega cilja ne zasleduje," je dejal.

Predlogu novele zakona o prispevkih za socialno varnost se tako ne obeta zadostna podpora, vendar pa člani odbora razprave niso uspeli pripeljati do konca. Sejo so morali namreč prekiniti, saj se ob 14. uri začenja seja odbora DZ za zdravstvo, ki ima na dnevnem redu predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerim bi Levica dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinila in ga prenesla v obvezno zdravstveno zavarovanje.

Vlada medtem pripravlja tudi svoj predlog preoblikovanja sistema zdravstvenega zavarovanja.