stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Medved o aferi z grozilnimi pismi: Vladajoča politika je izrabila svojega človeka, da bi iz sebe naredila žrtev

Deli na:
Medved o aferi z grozilnimi pismi: Vladajoča politika je izrabila svojega človeka, da bi iz sebe naredila žrtev

Rudi Medved - Foto: Bobo

Policija še preiskuje, kdo je oktobra več politikom poslal pisma z grožnjami. Je pa po poročanju medijev v zvezi s tem že opravila razgovor z vsaj enim osumljenim. Gre za Celjana Teodorja Goznikarja, sicer člana SNS. Prvak stranke Zmago Jelinčič je že sporočil, da mu je članstvo v sredo prenehalo. Omenjeni je za Večer zaslišanje potrdil, a zanikal vpletenost.

Na policiji sicer poudarjajo, da intenzivna kriminalistična preiskava še vedno poteka, zato zaradi interesa preiskave in varstva osebnih podatkov podatkov o morebitnih osumljencih ne razkrivajo.

Je pa Teodor Goznikar, po poročanju Večera sicer bivši poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Celje, kamor je bil postavljen v času aktualne vlade, za časnik povedal, da so celjski kriminalisti pred dvema dnevoma z njim "opravili razgovor kot z enim od sedmih osumljencev v tej zadevi". "In to zato, ker sem bil pred časom zabeležen na eni izmed varnostnih kamer, ko sem na Trojanah kupoval krofe, kar večkrat počnem. S pošiljanjem omenjenih grozilnih pisem nimam nič," je zatrdil. Po neuradnih informacijah Večera naj bi bil namreč Goznikar osumljen, da je prek poštnega nabiralnika na Trojanah pošiljal omenjene pošiljke. Slednji je bil sicer v včerajšnji izjavi za časnik kritičen tudi do uhajanja informacij iz policijske preiskave v medije.

Ker gre za člana SNS, se je včeraj s pisno izjavo in obsodbo oglasil tudi prvak te stranke Jelinčič. Glede groženj je zapisal, da v SNS takšna ekscesna dejanja najostreje obsojajo in sodijo, da ne gredo v okvir demokratičnega političnega udejstvovanja v državi. Pričakujejo še uradno uradno obvestilo o dogodku in sankcioniranju domnevnega osumljenca, ne glede na to pa mu je po besedah Jelinčiča v sredo že prenehalo članstvo stranke. Omenjeni sicer ni bil član nobenih organov stranke, je navedel. Po statutu SNS mora sicer o izključitvi člana dokončno odločati še predsedstvo stranke.

Poročanje medijev o domnevnem osumljencu sicer odmeva tudi v političnih vrstah. Notranji minister Aleš Hojs je v sredo na Twitterju zapisal, da lahko glede na poročanje medijev le čestita policistom "za odlično opravljeno delo pri preiskavi in kot kaže, tudi odkritju storilca pošiljanja pisemskih pošiljk z naboji". Kot je še navedel, je to nov dokaz, da policija v nasprotju z natolcevanjem opozicije in medijev, dela strokovno in nepolitično.

Obrambni minister Matej Tonin pa je na včerajšnji novinarski konferenci dejal, da si želi, da policija neznanca, ki stoji za grožnjami, najde in ustrezno sankcionira, ker bo le to "pravo sporočilo pravne države, da za takšne stvari obstaja tudi ustrezna sankcija". Domnevnega storilca iz vrst SNS sicer Tonin včeraj ni želel komentirati, je pa povedal, da je o tem govoril tudi z generalnim direktorjem policije Antonom Olajem, ki da mu je pojasnil, da bo policija v prihodnjih dneh zaključila preiskavo in vse podrobnosti predstavila javnosti.


Tudi vodja poslanske skupine Konkretno Gregor Perič se je na Twitterju zahvalil policiji in dodal, da "moramo storilcem takih zavržnih dejanj omogočiti dovolj časa za razmislek o njihovem početju v ustreznih institucijah".

Predsednik DS Alojz Kovšca je v izjavi izrazil ogorčenje nad tem, da naj bi bil domnevni osumljenec v preteklosti prejemnik plakete DS za prostovoljstvo. Po njegovem mnenju takšna ravnanja prestopajo meje zdravega razuma, politika v Sloveniji pa se po njegovi oceni spušča "na nivo političnega piromanstva".

Poslanec LMŠ Rudi Medved pa je v izjavi novinarjem ocenil, da je vladajoča politika izrabila svojega človeka, da bi iz sebe naredila žrtev. "Samo brezobzirna avtoritarna oblast zlorablja svoje podpornike, da grozi s smrtjo sami sebi in seveda to uporabi za obračun s političnimi nasprotniki," je prepričan Medved. A po njegovih besedah se hkrati odpira še več vprašanj, med drugim tudi, kako se je informacija o domnevnem osumljencu znašla v medijih. Zadeva bi lahko prišla tudi na dnevni red komisije, ki preučuje sume političnega vmešavanja v delo policije, je dejal Medved, ki komisijo vodi.

Tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga je ocenila, da če se informacije izkažejo za resnične, to ne bo presenečenje. "Kazanje s prstom na nevladne organizacije se je zdaj izkazalo za neresnično in izkazalo se je tudi, da so bile te grožnje uvod v to, da se je začela zaostrovati zakonodaja glede žaljenja politikov," je prepričana Sluga.

Tudi koordinator Levice Luka Mesec je v odzivu podobno dejal, da se mu je od prvega dne zdelo, da "je bila cela stvar nastavljena" za diskreditacijo nasprotnikov.

Pisma z grožnjami, v katerih so bili priloženi tudi naboji, je sicer oktobra prejelo več političnih predstavnikov, med drugim premier Janez Janša, obrambni minister Matej Tonin, notranji minister Aleš Hojs, Jelinčič ter dve poslanski skupini v državnem zboru.