Revija Reporter
Slovenija

Med velikonočnimi prazniki padec števila novih okužb, a pravo sliko bodo dali prihodnji dnevi

STA

14. apr. 2020 6:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Bobo

Med velikonočnimi prazniki se je epidemija novega koronavirusa v Sloveniji vsaj na videz nekoliko umirila. Število novih okužb je vsak dan padlo, v nedeljo jih je bilo sedem. Pristojni pa opozarjajo, da ob koncu tedna naredijo manj testiranj, tako da bo za pravo sliko in za morebitno prvo sproščanje ukrepov potrebno počakati še kakšen dan.

V nedeljo so opravili 554 testov na novi koronavirus in potrdili okužbo pri sedmih ljudeh, skupaj je tako pozitivnih 1212 ljudi. Zaradi covida-19 sta v nedeljo umrli dve osebi, skupaj doslej 55. Hospitaliziranih je 95 ljudi, od tega na intenzivni negi 34, dva bolnika pa so odpustili v domačo oskrbo, je na Twitterju sporočila vlada.

Opazen je trend upadanja števila novih okužb, saj so konec tedna potrdili 24 novih okužb - 17 v soboto in sedem v nedeljo. Prvi konec tedna v aprilu je bilo ob podobnem številu opravljenih testov 20 oz. 24 novih okužb na dan. Pod deset novopotrjenih okužb na dan smo v Sloveniji sicer zabeležili nazadnje v začetku marca, še pred uradno razglasitvijo epidemije.

Zaradi tega se v javnosti pojavlja vse več vprašanj o tem, kdaj bi lahko začeli sproščati prve ukrepe za zajezitev epidemije. V večernih urah se je na to temo na Brdu pri Kranju sestal del vladne ekipe in svetovalna skupina pri ministrstvu za zdravje, da bi preverila ukrepe za zajezitev epidemije.

"Vlada bo koordinirala naslednje korake, predvsem pa želi slišati mnenje strokovne skupine, ali je, kdaj je in pod katerimi pogoji mogoče sprostiti nekatere ukrepe, ki veljajo ta hip," je dejal za Televizijo Slovenija dejal vladni govorec Jelko Kacin. Če bo tukaj doseženo soglasje, bo lahko vlada po Kacinovih besedah o tem odločila v torek in to objavila v uradnem listu.

Čeprav zadnji uradni podatki nakazujejo umirjanje števila novih okužb, je Kacin izpostavil, da podatki iz preteklih dni niso najbolj reprezentativni, saj ob koncih tedna opravijo manjše število testiranj. Bolj jasna bo slika po znanih podatkih za torek, je dodal.

Tudi v času praznikov pa se je po podatkih policije nadaljevalo spoštovanje omejitev gibanja med občinami in zbiranja na javnih krajih. Policisti niso zaznali povečanega prometa in tudi ne zabeležili povečanja števila kršitev ukrepov. Od 30. marca do nedelje je policija zaradi kršitev odloka izrekla 2796 opozoril, v 3288 primerih pa odstopila predlog zdravstvenemu inšpektoratu, so sporočili za STA.

Medtem se nadaljuje dobava zaščitne opreme v Slovenijo. Na brniško letališče je tako včeraj zjutraj prispela velika nova pošiljka zaščitne opreme s Kitajske, je na Twitterju objavil predsednik vlade Janez Janša. "Tudi teden po praznikih bo bolj miren," je dodal.

Pošiljko več kot 20 ton zaščitne opreme, potrebne v času epidemije novega koronavirusa, je dobavilo podjetje Joca Pečečnika Public Digital Infrastructure. Po poročanju Televizije Slovenija pošiljka vključuje zaščitne maske, očala in obleke za zdravstveno osebje ter zaščitne rokavice.

Vlada je za naslednje dni medtem napovedala nadaljevanje usklajevanja drugega protikoronskega paketa. Prvi paket ukrepov za pomoč prebivalcem in gospodarstvu je začel veljati v soboto, a pri nekaterih sproža vprašanja o dostopnosti pomoči. Tako je v odprtem pismu vladi direktorica podjetja Biro Bonus Marija Tomc Muc zatrdila, da se zakona zaradi birokratske zapletenosti in nasprotujočih pojasnil ne da izvajati. Obrazci še vedno niso na voljo, razlage se menjajo iz dneva v dan, računalniški programi so se ponekod sesuli, telefoni pregorevajo, je zatrdila.

Davčni svetovalec Ivan Simič je kot član vladne svetovalne skupine za pripravo protikoronskih ukrepov zavrnil očitke o neživljenjskosti prvega protikoronskega zakona. Kot je pojasnil v odzivu za STA, odprto pismo temelji na napačnih informacijah, plače pa se lahko izplačajo tako, kot so se izplačevale do sedaj.

Edina razlika je, da na Finančno upravo RS ne bo oddan REK obrazec, kar pa pomeni, da se bo na davčni knjigovodski kartici davčnih zavezancev, ki so izplačali plače, izkazovalo preplačilo davka. REK obrazec bo pripravljen do 23. aprila 2020, takrat se bo oddal in zadeva se bo zaprla, je še pojasnil Simič.

Vlada se je sicer po mnenju komentatorjev Roka Čakša in Aljaža Pengova Bitenca pri obvladovanju epidemije sorazmerno dobro znašla in je z ukrepi uspešna. Res da je bilo nekaj improvizacije in s tem tudi napak, ampak v takšnih okoliščinah je to razumljivo, je za STA ocenil urednik portala Domovina Čakš. Po njegovem mnenju je ključno, da je vladi uspelo z ukrepi omejiti širjenje okužb s covidom-19 ter sploščiti krivuljo njihovega naraščanja.

Kot je za STA spomnil Pengov Bitenc, vlade v takšnih razmerah še nismo imeli in težko delamo primerjave. Kar zadeva obvladovanje epidemije, vlada po njegovem mnenju dobro dela in jo je treba pohvaliti. To se, vsaj za zdaj, kaže v številkah, kateri ukrepi so bili res potrebni in kateri ne, pa bomo še videli, saj meni, da so nekateri ukrepi bili sprejeti ali predlagani samo zato, ker so lahko bili, in ne zato, ker bi bil nujen za obvladovanje epidemije.

Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V nedeljo je bilo na vseh ravneh angažiranih 1427 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, so medtem sporočili iz Centra za obveščanje RS.