Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Med velikonočnimi prazniki nekaj počasnejša rast števila okužb

Deli na:
Med velikonočnimi prazniki nekaj počasnejša rast števila okužb

Foto: Profimedia

Med velikonočnimi prazniki se epidemija novega koronavirusa v Sloveniji vsaj na videz nekoliko umirja. V soboto je bilo potrjenih 17 novih okužb, v mesecu dni od razglasitve epidemije doslej skupaj 1205. Število bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo v bolnišnicah, ostaja pod sto. Doslej je umrlo 53 ljudi.

V soboto je bilo sicer opravljenih nekaj manj testov kot običajno, in sicer 572, skupaj v mesecu dni 34.851. Umrli so trije bolniki, v bolnišnicah pa se jih je zdravilo 95, kar je eden več kot v petek. Od teh jih je na intenzivnih oddelkih nego potrebovalo 35 bolnikov, kar je dva manj kot dan prej. Iz bolnišnic so do polnoči v soboto odpustili dva človeka, skupno torej 150.

Včeraj je karanteno v postojnskem hotelu Epic 16 stanovalcev, ki so tja v prvi skupini 43 ljudi prišli pred dvema tednoma po vrnitvi iz Španije. Skupaj je v karanteni v Postojni zdaj 17 ljudi. V hotelu Paka v Velenju je trenutno nastanjena le ena oseba, domov pa je včeraj odšlo vseh deset državljanov, ki so bili v 14-dnevni karanteni v gostilni v Dolgi vasi. Lendavski župan Janez Magyar je ob tem pohvalil vse službe, ki so sodelovale pri oskrbi in varovanju ter dodal, da bi še enkrat storili enako - pomagali ljudem v stiski.

Glede karantene je včeraj uveljavljen vladni odlok, po katerem morajo osebe, ki pridejo v Slovenijo, namesto za 14 dni v izolacijo na naslovu prebivanja ali nastanitve le še za sedem dni. Tujim delavcem bo moral ustrezno karanteno zagotavljati delodajalec. Omejitve med drugim ne bodo veljale za čezmejne delavce, tovorni promet in prehod države v istem dnevu.

V domovini je tudi pripadnik slovenskega kontingenta na misiji v Maliju, ki je zbolel za covidom-19. Vojaka je v malijski prestolnici prevzela slovenska vojaška medicinska ekipa in včeraj v zgodnjih jutranjih urah so z letalom prispeli v Slovenijo. Novico je na družbenih omrežjih potrdil pristojni minister Matej Tonin.


Še naprej ostajajo žarišča okužbe domovi za starejše občane. V domu starejših občanov Ljutomer so v soboto potrdili okužbo z novim koronavirusom še pri štirih oskrbovancih in štirih zaposlenih. Skupno je tako pozitivnih 58 oskrbovancev in 18 zaposlenih. Ker so v soboto dodatno potrdili okuženost še pri enem zaposlenem v zdravstvenem domu, je skupno število okuženih 79.

Prvi primer okužbe so potrdili tudi v soboški enoti doma starejših Rakičan. Gre za stanovalko, ki so jo v tamkajšnjo bolnišnico prepeljali zaradi drugih zdravstvenih težav. Testi vseh zaposlenih in preostalih oskrbovancev v nadstropju soboške enote, kjer je bivala okužena, so negativni.

Prvi primer okužbe imajo tudi v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec. Okužbo so potrdili pri enem od stanovalcev dislocirane bivalne enote v Apačah, kjer prebiva 16 stanovalcev. Takoj so ga premestili v izolacijsko sobo in se počuti dobro. Ostalim stanovalcem so namestili zaščitne maske in izvajajo poostrene ukrepe za zajezitev širjenja virusa.

Medtem se med državljani stopnjujejo pričakovanja ponedeljkovega sestanka strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje, ki bi lahko predlagala sprostitev nekaterih ukrepov. Pristojni sicer poudarjajo, da razmere še niso stabilne, in da socialni stiki še dolgo ne bodo takšni, kot smo jih vajeni, saj razmere še niso stabilne in bi s prenagljenim rahljanjem omejitev lahko povzročili nov val okužb. Vlada naj bi odločitev predstavila v torek.

Dokaj mirno praznično nedeljo so danes razburkali le policisti. Sindikat policistov Slovenije je na ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in v. d. direktorja Policije Antona Travnerja naslovil zahtevo za takojšen umik dobavljenih zaščitnih mask, ker da niso ustrezne. Minister jim je že odgovoril, naj se za neustreznost zaščitne opreme zahvalijo nekdanjemu vodstvu policije in ministrstva. Če se bodo zdajšnje maske izkazale za neustrezne, jim je obljubil ustrezno zaščitno opremo.