mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mazej Kukovičeva z Jankovićem v boj za Ljubljano

Deli na:

Nekdanja ministrica za zdravje in evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič bo kandidatka SDS za županjo Ljubljane, so sporočili z mestnega odbora SDS Ljubljana. Na volitve se podaja s sloganom Ljubljana za vse ljudi.

Nekdanja ministrica za zdravje in evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič bo kandidatka SDS za županjo Ljubljane, so sporočili z mestnega odbora SDS Ljubljana. Na volitve se podaja s sloganom Ljubljana za vse ljudi.

Kot navajajo v SDS, Mazej Kukovičevi županovanje v prestolnici predstavlja poseben izziv, zato se na tekmo za županjo podaja z vso resnostjo.

Ob potrditvi kandidature je dejala, da kandidira za ljudi: "Želim, da so vrednote, kot so zdravje, okolje, razvoj, gospodarstvo, znanost, odpiranje v svet, kakor tudi demokratičen način vodenja, tiste vrednote in tisti del programa, ki ga bom udejanjala." Poudarila je, da jo zanima prihodnost Ljubljane in "prihodnost, ki jo Slovenska demokratska stranka lahko ponudi v Ljubljani". "Kakovost življenja se gradi na tolerantnosti, na vlaganju v znanje in odprtosti v svet," njene besede v sporočilu za javnost navajajo v SDS.

Mazej Kukovičeva se je na politični sceni pojavila leta 2007, ko jo je tedanja vlada imenovala za naslednico ministra za zdravje Andreja Bručana.

Pred tem je bila poznana iz gospodarske sfere, saj je bila direktorica podjetja Esotech Šmartno, premier Janez Janša pa je njeno imenovanje za ministrico utemeljil z navedbo, da je v zdravstvu potreben menedžer.

Poleg Mazej Kukovičeve so doslej nastop na županskih volitvah napovedali še zdajšnji župan Zoran Janković, predsednica ljubljanske organizacije DeSUS Meta Vesel Valentinčič, mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek in nekdanja ministrica za visoko šolstvo Mojca Kucler Dolinar v imenu NSi.

 

Objavljamo sporočilo za javnost SDS:

Mestni odbor SDS Ljubljana gre na županske volitve z nekdanjo ministrico za zdravje ter s sloganom »Ljubljana za vse ljudi«

Izvršilni odbor mestnega odbora SDS Ljubljana je na današnji seji potrdil Zofijo Mazej Kukovič za kandidatko za županjo Mestne občine Ljubljana. Zofija Mazej Kukovič je predsednica Gospodarskega foruma SDS, predsednica odbora za zdravstvo pri strokovnem svetu SDS, nekdanja ministrica za zdravje ter evropska poslanka. Na županske volitve se podaja s sloganom »Ljubljana za vse ljudi«.

Zofija Mazej Kukovič je bila na lanskih evropskih volitvah izvoljena v Evropski parlament. Kljub temu ji županovanje v prestolnici predstavlja poseben izziv, zato se z vso resnostjo podaja v tekmo za župansko mesto v Ljubljani. S svojimi bogatimi vodstvenimi in menedžerskimi izkušnjami želi Ljubljano skupaj s strokovno ekipo preoblikovati v mesto za vse ljudi  (program Prijazna, zelena in prešerna Ljubljana je objavljen na spletni strani SDS Ljubljana:  http://www.ljubljana.sds.si/news/31111).

Ob potrditvi kandidature ja Zofija Mazej Kukovič dejala, da kandidira za ljudi. »Želim, da so vrednote kot so zdravje, okolje, razvoj, gospodarstvo, znanost, odpiranje v svet, kakor tudi demokratičen način vodenja tiste vrednote in tisti del programa, ki ga bom udejanjala.« Poudarila je, da jo zanima prihodnost Ljubljane in »prihodnost, ki jo Slovenska demokratska stranka lahko ponudi v Ljubljani. Kakovost življenja se gradi na tolerantnosti, na vlaganju v znanje in odprtosti v svet.«

Kandidatka je svoje menedžerske izkušnje nabirala kot direktorica tako doma kot v tujini. Kot ministrica za zdravje je ostala v spominu predvsem zaradi svoje odločnosti pri dokončanju projekta Pediatrične klinike, kar je utrdilo njen sloves uspešne gospodarstvenice, ki zna prepoznati temeljne probleme in jih tudi uspešno razrešiti.

Sama je najbolj ponosna na dejstvo, da ji je kljub življenjski strmini uspelo uravnotežiti življenje med profesionalnim in zasebnim. Svojo življenjsko zgodbo je zapisala v knjigi Voz na strmini.  


ŽIVLJENJEPIS ZOFIJE MAZEJ KUKOVIČ

Zofija Mazej Kukovič se je rodila v Črni na Koroškem in odraščala v družini sedmih bratov in sester v Belih Vodah, podalpski vasici pod Smrekovcem. Svoje otroštvo je preživela na kmetiji svojih staršev, kamor se vedno znova rada vrača in od koder še danes črpa energijo in motive za svoje delo. Njeno življenje je po več kot dvajsetih letih bivanja v Velenju v zadnjih letih vpeto med Belimi vodami in Ljubljano. Njeni hobiji so planinarjenje, igranje tenisa, smučanje, plavanje, ljubezen do živali, pridelava zdrave hrane ter druženje in spoznavanje z novimi ljudmi. V okviru hobijev je nastala tudi njena knjiga Voz na strmini (angleška rszličica Simple philosophies for tough times). Zofijina družina so življenjski sopotnik Drago, odrasli hčeri Mihela in Ina ter psička Didi.

Izobrazba
Zofija je po prvih razredih osnovne šole v času intenzivne industrializacije in praznjenja vasi končala osnovno šolo v Šoštanju. Kot ena redkih deklet v tistem času se je vpisala na elektrotehnično srednjo šolo v Velenju. Po dokončani srednji šoli se je zaposlila v razvojnem sektorju v takratnem Rudniku lignita Velenje, ki je tvoril razvojno jedro za kasnejše podjetje ESO. To je bilo podjetje za razvoj in proizvodnjo rudarske tehnološke opreme. Ob zaposlitvi je nadaljevala tudi s študijem. Leta 1980 je diplomirala iz organizacije dela, smer informatika in leta 1989 še iz elektrotehnike, smer elektronika. V letu 1995 je vpisala mednarodni študij MBA na Brdu pri Kranju in ga zaključila leto pozneje. Funkcionalnih znanj s področja kriznega managementa je pridobivala v Teksasu na univerzi v Austinu, doma pa s področja projektnega managementa.

Profesionalna pot
V gospodarstvu: Iz prvih let dela v razvoju je po nekaj letih napredovala v projektantko sistemov krmiljenja in regulacij na tehnologijah v energetiki vse do takrat, ko je podjetje ESO zašlo v težave. Leta 1992 se je podjetje zaradi slabih poslovnih rezultatov razdelilo na dva dela, Zofija pa je prevzela vodenje podjetja ESO Montaža, ki je nastalo kot slabši del razdeljenega podjetja. Skozi študij in dodatna izobraževanja je pripravila in izvedla strateški prehod takratnega podjetja ESO Montaža v današnji Esotech d.d. Podjetje s področja težke industrije, ki je bilo tedaj v velikih likvidnostnih in kadrovskih težavah, je popeljala v današnje internacionalno podjetje za obvladovanje visokih tehnologij na področju okoljevarstva. Poslovanje so razširili po svetovnih prestolnicah kot je Berlin, Petersburg, Amsterdam, Shanghai, Peking… V Ljubljani je podjetje projektiralo in izvajalo mnoge projekte na področju okoljevarstva in energetike ter sodobnih komunikacijskih tehnologij. Bila je direktorica Gospodarskega interesnega združenja Ekološki grozd, v okviru katerega so se povezovala podjetja s centri znanja na področju okoljevarstva. Kot iniciatorka ustanovitve Tehnološke platforme za vodo je povezovala delo najširših znanstvenih institucij in podjetij s tega področja. Najbolj vidne reference podjetja pod njenim vodenjem so nastajale v povezavi z univerzami in razvojnimi instituti. Podjetje je dobilo tudi najvišje državno priznanje za Poslovno odličnost. Julija leta 2007 so jo sodelavci, ki so kasneje lastninsko prevzeli podjetje, v njeni odsotnosti razrešili, ko je bila na službeni poti na Kitajsko. Kot solastnica podjetja jim je zatem  prodala svoj lastniški delež.

V politiki: Leta 2007 je bila imenovana v vlado kot ministrica za zdravje. Najbolj vidni rezultati v njenem mandatu so bili dokončana gradnja Pediatrične in Nevrološke klinike v Ljubljani, sprejem Zakona o duševnem zdravju in sprejem Zakona o pacientovih pravicah ter sprejem Resolucije o dolgoročnem planu zdravstvenega varstva. Med predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije je predsedovala Svetu ministrov za zdravje. Rezultat predsedovanja na področju zdravja je viden tudi v novem odnosu skupne evropske politike do zdravja. Celovito obvladovanje raka je bil eden izmed ključnih sklepov predsedovanja ter s tem nova politična prioriteta v Evropi. V stranki SDS je predsednica Gospodarskega foruma, predsednica Odbora za zdravstvo in članica Izvršilnega odbora. Njena zavzemanja so  usmerjena v obvladovanje gospodarske krize in vzpodbujanje podjetništva. Na podrožju zdravstva pa v reforme, ki bi bile v korist, ne pa škodo pacientov. V letu 2009 je bila skladno z Lizbonsko pogodbo izvoljena v Evropski parlament.

Civilne iniciative in združenja
Zofija je aktivna v različnih civilnih združenjih, bila je predsednica nogometnega kluba Šmartno ob Paki, predsednica Naravovarstvene zveze Smrekovec in članica humanitarnih združenj. Bila je med ustanovnimi članicami Upravnega odbora Europa Donna za boj proti raku na dojki. Organizirala in predavala je na slovenskih in mednarodnih konferencah s področja varovanja okolja in s tem povezanega zdravja, poslovne odličnosti, inovativnosti in prenosov znanj z inštitutov v prakso. Do prevzema funkcije ministrice je bila članica številnih strokovnih združenj, med drugim članica Upravnega odbora Združenje Manager in članica Upravnega odbora GZS za regijo SAŠA.

Priznanja in nagrade
Zofija je za svoje delo prejela številna priznanja, med drugim leta 2002 nagrado za dosežke prenosa znanja z inštitutov v prakso s strani Inštituta Jožef Štefan, leta 2006 je bila izbrana za Delovo osebnost leta na področju gospodarstva, leta 2007 je prejela priznanje Združenja za projektni management za razvoj projektnega managementa v Sloveniji.  Sama pa je najbolj ponosna na to, da ji je kljub življenjski strmini uspelo uravnotežiti življenje med profesionalnim in zasebnim in da ima okrog sebe ljudi, ki jih ima rada in da ji njeno zdravje in kondicija omogočata delo za javno dobro.