kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Matjaž Han: Kučan nima ključa do zmage na volitvah

Deli na:
Matjaž Han: Kučan nima ključa do zmage na volitvah

Foto: Primož Lavre

Prvi človek poslanske skupine SD Matjaž Han je prepričan, da bi bil njihov prvak Dejan Židan najboljši premier v zgodovini.

Največje možnosti za zmago naj bi imeli stranki SD, SDS in Lista Marjana Šarca. Ne verjame, da Janez Janša ne bi mogel sestaviti vlade, saj bi mu takoj po volitvah v naročje skočili Karl Erjavec, Miro Cerar in Marjan Šarec, prvi zaradi pokojnin, drugi zaradi svojih ljudi, tretji zaradi ministrskega stolčka, medtem ko se SD in SDS med seboj izključujeta. Govoril je tudi o odnosih v koaliciji in stricih, ki iz ozadja vlečejo niti, o holdingu in slabi banki. Z Matjažem Hanom smo se pogovarjali na dan, preden je pozno zvečer odstopil predsednik vlade Miro Cerar, zato smo mu ob avtorizaciji postavili še dodatno vprašanje, s katerim začenjamo intervju.

Kako komentirate odstop predsednika vlade Mira Cerarja po odločitvi vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru? Kaj to pomeni za delovanje vlade do volitev?



Verjetno je gospod Cerar videl, da so predvolilnemu vozu, otovorjenemu z vsemi neizpolnjenimi obljubami in načrti SMC, tudi glede drugega tira in zdravstvene reforme, pa s propadlimi pogajanji s sindikati, popustile zavore. Potegnil je ročno, voz se bo morda malce upočasnil, ampak problemi na tem vozu bodo ostali. Reševati jih bo morala naslednja vlada. Njegovo kazanje s prstom naokoli na domnevne krivce lahko po svoje razumem, da je težko biti predsednik vlade in da je njegova stranka izredno ranljiva. Ampak sedaj ni čas za užaljenost in kritičnost do tega, kar je bilo, vsa politika, tako koalicija kot opozicija, se mora osrediniti na prihodnost, da pripeljemo Slovenijo mirno do volitev in takoj po tem začnemo reševati probleme, ki jih ni malo. Ne zdi se mi prav, da v tem položaju politika ljudi še dodatno bremeni s svojimi težavami, temveč ima odgovornost reševati tiste prave probleme. Probleme ljudi.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Han meni, da bo volitve dobil tisti, ki bo v zadnjem mesecu zadnjih sto metrov pritekel kot vodilni; se obregne ob stranke na levici, ki po njegovem nimajo idej; izpostavi, da DUTB obvladuje ekipa okoli SMC, ki ni imela sreče z izbiro direktorjev; pove, zakaj naj bi bil Dušan Zorko odličen kandidat za predsednika uprave SDH; razkrije, kdo med njim in Židanom je intelektualec; prizna, da včasih levica čaka na to, da Janez Janša pred volitvami počne, kar počne, in se nato spravi nadenj.