sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Matevž Tomšič: Janković je podoben Berlusconiju

Deli na:
Matevž Tomšič: Janković je podoben Berlusconiju

Foto: Bobo

Janković je podoben tip politika kot Silvio Berlusconi. Med njima je kar precej vzporednic. V ljubljanjski mestni občini vlada na dokaj avtokratičen način. Na ta način bo težko vodil koalicijsko vlado. Če mu bo uspelo tako vladati tudi na državni ravni, to nikakor ni dobra novica za slovensko demokracijo, meni dr. Matevž Tomšič iz FUDŠ. Z njim objavljamo krajši pogovor.

Kakšen je vaš pogled na Zorana Jankovića kot mandatarja? Bo zmogel »poslanstvo«, ki so mu ga naložili volivci?

Janković je podoben tip politika kot Silvio Berlusconi. Med njima je kar precej vzporednic: oba prihajata iz poslovnega sveta, oba imata vpliv na medije in oba sta povezana s številnimi aferami. Janković je populist, ki v javnosti na veliko poudarja svojo učinkovitost in dosežke, ki pa so sad predvsem intenzivnega zadolževanja. Zelo verjetno je, da bo na tem temeljila njegova politika tudi v primeru, če bo vodil vlado. To pa lahko v razmeroma kratkem času pripelje državo v bankrot. Njegova težava je tudi v tem, da ni ravno zmožen sodelovanja z drugače mislečimi – vsaj do sedaj tega ni pokazal. V ljubljanjski mestni občini vlada na dokaj avtokratičen način. Na ta način bo težko vodil koalicijsko vlado. Če mu bo uspelo tako vladati tudi na državni ravni, to nikakor ni dobra novica za slovensko demokracijo.

Kako pojasnjujete tako veliko razliko med izidi in volilnimi napovedi? Navsezadnje preobrata niso napovedala oziroma zaznale niti ankete v zadnjih dneh kampanje?

To je fenomen, s katerim se bodo morali raziskovalci javnega mnenja temeljito ukvarjati. Do letos, ko anket zadnji teden pred volitvami ni bilo dovoljeno objavljati, je bilo mogoče take razlike razlagati prav s spremembami v tem tednu. Ali torej pomeni, da se volivci odločajo dobesedno zadnji dan? Ali da v anketah ne dajejo pravih informacij? Tu je veliko nejasnih vprašanj.

Je na slabši izid SDS vplivalo pojasnjevanje nepremičninskih poslov predsednika SDS v zadnjih dnevih kampanje?

Morda nekoliko. Verjetno je bila napaka Janeza Janše tudi to, da se zadnji dan ni udeležil soočenja na nacionalni TV. Vendar to samo po sebi mi moglo pozročiti takšnega preobrata. Očitno so se zopet sprožili ideološki sentimenti določenega dela prebivalstva, ki je pripravljen podpreti res kogarkoli, ki lahko premaga tistega, ki ga imajo za največjo nevarnost te dežele.

Zakaj je uspelo predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću? Ker je nekaj novega v državni politiki?

Njegov uspeh je v veliki meri posledica razočaranja volivcev nad etablirano politiko. Na ta način mu je uspelo s svojo »antipolitično« držo, ko se je ves čas razglašal za nepolitika. To je sicer absurdno, namreč da se človek, ki kandidira za najpomembnejši politični položaj v državi, tako predstavlja, a očitno je vžgalo. V svoji populistični retoriki je uporabljal izrazito enostavne prijeme, s katerimi je igral na precej rudimentarna občutja ljudi. Češ, če mu je uspelo zgraditi stadion in druge vidne artefakte, bo znal voditi tudi državo. Pri čemer se ne zavedajo, da je to nekaj precej drugega – sploh v sedanjih razmerah. Takšna »učinkovitost« namreč ne bo dovolj. Nasprotno, bo izrazito kontraproduktivna.

Ali je mesto Gregorja Viranta v Jankovićevi vladi?

Po mojem mnenju Virant in njegovi v Jankovićevi vladi ne bodo mogli uveljavljati svojih programskih ciljev – bistveno manj, kot bi jih v kakšni drugi vladi, denimo Janševi. Programa njihove stranke in Pozitivne Slovenije sta zelo različna. Pričakovati je mogoče, da se Janković nanje in na njihove zahteve ne bo kaj dosti oziral. Tako bi lahko vstop Viranta in njegove stranke v tako vlado pomenil njihov politični pokop.

Se bosta po teh volitvah s položajev predsednikov strank poslovila Janez Janša in Borut Pahor?

Kaj takega je trenutno težko napovedati.