stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Matevž Tomšič: Cerar sploh ne bi smel postati premier

Deli na:
Matevž Tomšič: Cerar sploh ne bi smel postati premier

Foto: Primož Lavre

Miro Cerar za premiersko funkcijo preprosto ni primeren, saj nima ustreznih vodstveno-organizacijskih sposobnosti, je prepričan politični analitik dr. Matevž Tomšič.

Bi moral zaradi razkrite laži premier Miro Cerar odstopiti in zakaj?

Prepričan sem, da bi se v tem primeru branil tako, da gre pri tem za dve povsem različni zadevi – da je to, kar je delal za plačilo pri omenjenem centru, nekakšna zunanja storitev in da ne gre za angažma v samem centru. Tak odgovor bi bilo mogoče razumeti kot sprenevedanje. Vendar to za opravljanje Cerarjeve premierske funkcije ni najbolj pomembno. Očitno je, da zanjo preprosto ni primeren, saj nima ustreznih vodstveno-organizacijskih sposobnosti. To pomeni, da že v izhodišču ne bi smel priti na ta položaj.

Je razlog za zamolčanje, ker je bil intervju na Siol.net le nekaj dni pred volitvami in bi mu odgovor v skladu z resnico lahko škodil na volitvah?

Prepričan sem, da mu v tedanjem položaju to priznanje ne bi veliko škodovalo. Ne nazadnje so bili nekatere njegove »sporne« aktivnosti – denimo visoki honorarji, ki jih je prejemal za domnevno svetovanje od raznih državnih ustanov – znane že prej, pa to ni veliko vplivalo na njegovo podporo.

Kako komentirate naslednji fenomen: čeprav smo premierja pri Reporterju dobili na laži, ni tega povzel, kaj šele širše problematiziral, noben večji medij, razen krajšega članka v spletnih Slovenskih novicah.

Takšno ravnanje dominantnih medijev ni presenetljivo, saj je znana njihova politična instrumentaliziranost. Očitno padec Cerarjeve vlade trenutno ni v interesu tistih, ki imajo vpliv nanje. To ne pomeni, da ne bodo nekoč tega uporabili proti njemu.

Zakaj so mediji Golobičevo laž glede deleža v Ultri obširno obravnavali, pri Cerarju so popolnoma tiho?

Golobičeva laž je bila vendarle bolj očitna. Šlo je tudi za očitnejši konflikt interesov, saj je bil Golobič kot minister postavljen za področje, na katerem je delovalo »njegovo« podjetje. Seveda je treba upoštevati tudi omenjene politične premisleke.