Revija Reporter
Slovenija

Škandal: prvi poslanec Levice s palestinsko zastavo na svojem profilu razburil Evropsko ljudsko stranko

Igor Kršinar
1 1.969

10. okt. 2023 12:16 Osveženo: 14:41 / 10. 10. 2023

Deli na:

Ključni problem Vatovčeve pobude je v tem, da je teroristična organizacija Hamas, ki obvladuje območje Gaze, napadla Izrael, ob tem pa izvršila pokol več kot 250 mladih udeležencev rejverske zabave na prostem, več kot sto pa ugrabila.

Bobo

V Evropski ljudski stranki se zgražajo nad palestinsko zastavo, ki si jo je na svojem X profilu pripel vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec.

»To ni presenečenje. V Sloveniji je član najmanjše koalicijske stranke Levice Matej T. Vatovec na dan, ko je Hamas napadel Izrael, pripel palestinsko zastavo v svoje ime na (omrežju) X,« je istem omrežju pripomnil Pedro Lopez de Pablo, šef komuniciranja poslanske skupine Evropske ljudske stranke.

Včeraj je vodja poslanske skupine Levice na vlado naslovil poslanko pobudo k obsodbi Izraela in priznanju Palestine. Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve je očital, da »nikoli ni bilo sposobno obsoditi okrutnih dejanj izraelskega režima, ki sistematično obstreljuje (predvsem) civilne objekte na območju Gaze.«

Vse države EU, vključno s Slovenijo, so obsodile teroristični napad, medtem ko je vladna stranka Levica obsodila Izrael, ki je tokrat žrtev terorističnega napada.

Po besedah Vatovca je prvi korak do kratkoročnega miru v regiji sprememba uradne politike do Izraela. Vlado je pozval, naj preuči možnosti za vzpostavitev sistema nadzora in prepovedi izraelskega blaga, proizvedenega na okupiranih palestinskih ozemljih, aktivno pristopi h kampanji za obsodbo Izraela, vključno z uvedbo sankcij, in prične s postopki za priznanje Palestine kot neodvisne in samostojne države.

Ključni problem Vatovčeve pobude je v tem, da je teroristična organizacija Hamas, ki obvladuje območje Gaze, napadla Izrael, ob tem pa izvršila pokol več kot 250 mladih udeležencev rejverske zabave na prostem, več kot sto pa ugrabila. Vse države EU, vključno s Slovenijo, so obsodile teroristični napad, medtem ko je vladna stranka Levica obsodila Izrael, ki je tokrat žrtev terorističnega napada. Zaradi tega bi bil v tem trenutku tudi neprimeren trenutek za priznanje Palestine, ki je večina držav EU ne priznava, še posebej ker bi to lahko razumeli kot podporo teroristični akciji Hamasa.

V Evropski komisiji so celo razmišljali o zamrznitvi sredstev, ki jih EU daje Palestini, za to se je zavzel madžarski komisar Oliver Varhelyi, medtem ko se je slovenski komisar Janez Lenarčič zavzel za to, da se humanitarna pomoč Palestincem nadaljuje ne glede na teroristični napad, ki ga je prav tako ostro obsodil. Šef komuniciranja v EPP pa se je nato odzval, češ da odziv slovenskega komisarja ni presenečenje in pokazal na palestinsko zastavo Tašnerja Vatovca.