Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mate presenečen

Deli na:

Ravnanje ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal nekdanjega ministra Dragutina Mateja "izredno preseneča". Kot je spomnil, je Kresalova v preteklosti sama podpirala projekt gradnje nove stavbe MNZ. Mate se zato boji, "da so to izjave in ukrepi, ki se uporabljajo v predvolilnem času" in "poskusi diskreditacije posameznih kandidatov".

Ravnanje ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal nekdanjega ministra Dragutina Mateja "izredno preseneča". Kot je spomnil, je Kresalova v preteklosti sama podpirala projekt gradnje nove stavbe MNZ. Mate se zato boji, "da so to izjave in ukrepi, ki se uporabljajo v predvolilnem času" in "poskusi diskreditacije posameznih kandidatov".

Kot je pojasnil na novinarski konferenci, je razlog, da se niso odločili za postopek javnega naročila, po njegovo ta, "da ne bi gradili deset let stavbe, tako kot se je pediatrična klinika".

Predsednik odbora za notranje zadeve v strokovnem svetu SDS je ob tem spomnil, da so iskali rešitev v javno-zasebnem partnerstvu, "ki lahko hitreje in učinkoviteje izpelje takšne razpise". Spomnil je tudi, da so se podobno tj. z javno-zasebnim partnerstvom dogovorili tudi v drugih primerih, kot npr. pri stavbi ministrstva za šolstvo in šport.

"Takšni načini gradnje objektov so znani v vseh članicah Evropske unije," je dodal.

Glede ugotovitev računskega sodišča v zvezi s postopkom za novo stavbo MNZ pa je Mate opozoril, da bi bilo treba imeti pred sabo celotno besedilo sodišča oz. njegovega predsednika Igorja Šoltesa. "Potem boste lahko iz teksta razbrali, da se striktno izogne nekaterim odgovorom, ki bi jih moral podati".

Glede domnevne razlike pri obravnavi že zgrajenih objektov in objektov v gradnji, ko gre za sklepanje javno-zasebnega partnerstva (slednje naj bi veljalo le za prve), pa je Mate menil, da bi morali na računskem sodišču povedati, "kje v zakonu piše, da to velja samo za že zgrajene objekte".

Prav tako ni prišlo do oškodovanja državnega proračuna, kar po Matejevo dokazuje cena, za katero so se dogovorili s podjetjem DSU Nepremičnine.

Opozoril je namreč, da bi bila cena opremljenega objekta, ki mora zadostiti posebnim potrebam notranjega ministrstva, "okrog 1700 evrov" na kvadratni meter. "Cena kvadratnega metra objekta je bistveno nižja kot cena kvadratnega metra stanovanja v Ljubljani," je dodal.

Po Matejevih besedah bi sicer morali preveriti tudi, kako so se sklepale najemne pogodbe v preteklosti. "Predvsem v letu 2000 je prišlo do enormnega porasta najema prostorov za potrebe državne uprave, takrat je bil generalni sekretar vlade iz vrst LDS in je zagotovil zelo dober posel za veliko denarja za tiste, ki so obnovili določene stavbe, jih kupili, v glavnem s krediti," je dodal.

Interes oseb, ki prostore oddajajo, je po Matejevih besedah, da zadržijo najemne pogodbe in "še dalje te prostore za zelo velik denar in drago oddajajo državi". Kot je pojasnil, so v prejšnjem mandatu opravili več študij za rešitev vprašanja prostorske problematike ministrstva. Na podlagi tega so se odločili, da se znebijo več kot 24 lokacij v Ljubljani ter da trajno rešijo prostorsko problematiko z novo stavbo.

Notranje ministrstvo je projekt načrtovalo, je spomnil Mate, za to pa je "zagotavljalo tudi dajanje v odprodajo objekt, v katerem se sedaj ministrstvo nahaja", kar je z načrtom odprodaje državnega premoženja potrdil tudi DZ, ostali denar v proračunu pa je prav tako bil zagotovljen, delno iz postavke za najemnine, delno iz drugih postavk.

Na očitke, da bi nova stavba MNZ stala v nevarnem okolju, je Mate odgovoril, da gre za "popolnoma varno" okolje, ki ustreza vsem standardom, ki jih potrebuje objekt državne uprave.

Na vprašanje, ali pričakuje, da bo Kresalova sprožila postopke tudi zoper njega, je dejal, da "verjetno" bo. "Vsak ima pravico sprožiti postopke, če misli, da so bili kršeni zakoni. Vendar se s takšnimi zadevami ni za igrati. Lažne kazenske ovadbe so v Sloveniji kaznivo dejanje," je opozoril.