mateja logar, janez poklukar Svet24.si

Najprej sledi nočno zapiranje lokalov? To so ...

zdravko pocivalsek bobo (3) Svet24.si

Minister Počivalšek je omenil "lockdown"

alenka bratusek bobo Svet24.si

Poslanci spregovorili o sanaciji bank in se ob tem...

le pen jansa tw Reporter.si

Janša se je srečal s »sovražnico EU« Marine ...

20200330-00997910 Necenzurirano

Matoz in Snežič skupaj po zemljišča na Obali

Tanja Ribič Odkrito.si

BRRRRR, TO počne Tanja Ribič?!

doncic re 1 Ekipa24.si

AKCIJA VEČERA! Dončić podal sebi, nato ...

Slovenija

Mate o novogradnji

Deli na:

Nekdanji notranji minister Dragutin Mate je danes pojasnil, da se za podpis najemne predpogodbe za objekt, ki se gradi na obrobju Ljubljane, ni odločal sam. Delali so skupaj z ministrstvom za finance, v skladu z zakonodajo o javno zasebnem-partnerstvu, ki je takrat že veljala.

Nekdanji notranji minister Dragutin Mate je danes pojasnil, da se za podpis najemne predpogodbe za objekt, ki se gradi na obrobju Ljubljane, ni odločal sam. Delali so skupaj z ministrstvom za finance, v skladu z zakonodajo o javno zasebnem-partnerstvu, ki je takrat že veljala.

Po poročanju današnjega Dnevnika na obrobju Ljubljane, na območju nekdanjega Litostroja, gradijo novo upravno stavbo ministrstva za notranje zadeve (MNZ) in generalne policijske uprave. Investitor je podjetje Imos-lit in ne država.

Na MNZ so za Dnevnik povedali, da je vrednost projekta 57,8 milijona evrov in da javnega razpisa niso izvedli, ker niso naročnik. Najemna predpogodba za objekt, ki jo je kot takratni minister podpisal Mate, pa je bila s podjetjem DSU nepremičnine sklenjena 13. decembra 2007.

Mate, predsednik odbora za notranje zadeve v strokovnem svetu SDS, ki je sicer danes na novinarski konferenci predstavljal stališča do urejanja vprašanja izbrisanih, je v odgovoru na novinarska vprašanja o novi stavbi za MNZ in policijo pojasnil, da je bil namen v skladu z zakonom o javno-zasebnem partnerstvu priti do trajne rešitve.

Poudaril je, da ministrstvo ne gradi objekta. Predpogodba pa po njegovih besedah govori o tem, "da ima ministrstvo namen združiti vse svoje lokacije, nehati plačevati najemnine zanje in v skladu z zakonom, ki omogoča javno-zasebna partnerstva, priti do trajne rešitve za svoj objekt".

MNZ je namreč takrat delovalo na 27 različnih lokacijah v mestu Ljubljana, ta razpršenost pa je botrovala logističnim težavam. Poleg tega so imeli v objektu na Štefanovi 2 resne težave pri zagotavljanju osnovnega delovanja. Infrastruktura in napeljava namreč ne zdržita obremenitev računalniškega omrežja.

Zneskov Mate danes ni navajal. Pojasnil je le, da se spomni, da naj bi bila najemnina, ki naj bi jo plačevali za nov objekt, približno trikrat višja od vseh najemnin, ki so jih takrat plačevali za vse objekte, a bodo združene dosedanje lokacije.

Na vprašanje, kakšne so obveznosti v predpogodbi, če ministrstvo ne bi prevzelo objekta in začelo plačevati najemnine, je Mate dejal, naj se ta vprašanja zastavi MNZ. "Predpogodbe nimam pred seboj in karkoli vam bom sedaj odgovoril, če ne bo natančno to, kar piše v tem papirju, boste rekli, da sem poskušal zavajati javnost. Jaz pa tega ne želim," je dejal.

Povedal je še, da je bila s tem projektom ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal podrobno seznanjena prvi dan, ob primopredaji. Kot mu je znano, si je objekt skupaj z v.d. generalnega direktorja policije tudi že ogledala.

Loading...