mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mate ni kršil zakona

Deli na:

Na ljubljanskem okrožnem tožilstvu v zvezi z odgovornostjo nekdanjega ministra Dragutina Mateja pri gradnji nove stavbe na Litostrojski v Ljubljani in podpisu predpogodbe niso ugotovili znakov kaznivega dejanja in so zato zadevo zaključili, so poročali v nocojšnjih Odmevih na Televiziji Slovenija.

Na ljubljanskem okrožnem tožilstvu v zvezi z odgovornostjo nekdanjega ministra Dragutina Mateja pri gradnji nove stavbe na Litostrojski v Ljubljani in podpisu predpogodbe niso ugotovili znakov kaznivega dejanja in so zato zadevo zaključili, so poročali v nocojšnjih Odmevih na Televiziji Slovenija.

Po javni napovedi ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, da bodo sprožili odškodninsko in kazensko odgovornost zoper nekdanjega ministra Dragutina Mateja pri gradnji nove stavbe in podpisu predpogodbe, se je po navedbah TVS policijska preiskava končala le s poročilom.

Mate je za Odmeve pojasnil, da je stavba na Litostrojski štirikrat večja od stavbe, ki jo je na Dimičevi najelo ministrstvo pod vodstvom Kresalove. Ker bi se v stavbo na Litostrojski lahko selilo ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) in Generalna policijska uprava (GPU) pa bi odpadlo tudi plačevanje najemnin. Stavbi sta po njegovi oceni dokaj neprimerljivi. Glavna razlika med objektoma je ta, da je objekt na Litostrojski takoj v 100 odstotni lasti države, drugi pa je takoj v 100 odstotni lasti zasebnega podjetja.

Stavba na Litostrojski po Matejevih besedah preide v last DSU s prevzemom objekta. Nekdanji minister pa je zanikal tudi navedbe Kresalove o škodljivi določbi v pogodbi, da država lahko po 20 letih postane lastnica te stavbe, vendar pa mora v zameno predati druge nepremičnine. Kot je v sredinih Odmevih navedla Kresalova bi se tako strošek z 92 milijonov evrov, kolikor skupaj znašajo investicija in stroški kredita, povzpel na 120 milijonov evrov.

"To ne drži. Odprta je bila možnost, da bi lahko objekte, ki so v lasti države in jih uporablja MNZ, uporabili kot plačilo. Kar bi pa seveda pomenilo, če bi se to zgodilo takoj na začetku, da bi se zmanjšala glavnica, s tem pa bi se zmanjšal tudi kredit in bi bil končni strošek veliko nižji," je pojasnil Mate.

V stavbo na Litostrojski so želeli preseliti vse službe ministrstva in GPU, ki so zdaj na 24 najetih lokacijah po Ljubljani. To po Matejevih besedah povzroča logistične težave in stroške najema, ki so nekaj več kot 700.000 evrov letno. Z najemom prostorov na Dimičevi v Ljubljani, kjer so med drugim prostori Nacionalnega preiskovalnega urada, se bo strošek najema letno zvišal še za 1,6 milijona evrov, je poudaril nekdanji minister.

Poslanci opozicijskih SDS, SLS in SNS so 23. februarja vložili interpelacijo zoper Kresalovo. Med drugim ji očitajo politično, poslovno in klientelistično vplivanje in delovanje pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad.