Revija Reporter
Slovenija

Marš neonacistov skozi Odprto kuhno v Ljubljani (FOTO in VIDEO)

STA
6 3.702

7. jun. 2024 20:54 Osveženo: 0:09 / 08. 6. 2024

Deli na:

Pohod skrajne desnice po Ljubljani.

Bobo

V središču Ljubljane se je zvečer zbrala skupina zamaskiranih, v večini moških, šlo naj bi za pripadnike skupine, ki se je poimenovala Slovenska obrambna straža. Skandirali so protimigrantske parole, zagorele so tudi bakle. Shod je zaradi zagotavljanja javnega reda in miru spremljalo večje število policistov, so za STA sporočili iz PU Ljubljana.

Skrajneži so se med pohodom skozi center Ljubljane sprehodili tudi skozi Odprto kuhno na ljubljanski tržnici ter turistom pokazali manj prijazen obraz slovenske prestolnice.

Spomnimo, gre za skupino, ki je na družbenih omrežjih napovedala obračun z migranti, njeni pripadniki pa so pozirali z neonacistično ikonografijo.

Ljubljanski neonacisti obračunavajo z migranti? Šokantni posnetki iz centra Ljubljane (FOTO in VIDEO)

Policijska uprava (PU) Ljubljana je za STA sporočila, da so prisotnost policistov v središču Ljubljane povečali zaradi javno objavljenih informacij o možnosti shoda, ki pa ni prijavljen v skladu z zakonom o javnih zbiranjih. "To pomeni, da tudi ni organizatorja, ki bi z rediteljsko službo poskrbel za varno odvijanje shoda," so sporočili.

Shod se je po navedbah policije začel okoli 19. ure na Prešernovem trgu, kjer se je zbralo okoli 50 udeležencev, ki so nato hodili po ulicah centra mesta. Med samim shodom je bilo prižganih nekaj bakel, večjih kršitev javnega reda pa ni bilo, so navedli. Shod se je okoli 20. ure zaključil v centru mesta. Policisti o neprijavljenem shodu še zbirajo obvestila in bodo v primeru ugotovljenih kaznivih ravnanj ustrezno ukrepali, so še navedli na PU Ljubljana.

Glede na zastavo, ki so jo nosili, gre za skrajno skupino, ki je nedavno pritegnila pozornost z videoposnetkom, na katerem so na steber zvezali domnevnega migranta, kar so ostro obsodili v več političnih strankah in drugih organizacijah.