državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Marku Filliju opomin zaradi nacionalkinega prenosa Viktorjev 2012

Deli na:
Marku Filliju opomin zaradi nacionalkinega prenosa Viktorjev 2012

Foto: Arhiv Reporterja

Inšpektorat RS za notranje zadeve je direktorju RTV Slovenija Marku Filliju izrekel opomin zaradi prenosa podelitve nagrad Viktor 2012. Po mnenju Inšpektorata so gostitelji večera v oddaji "kršili Pravila RTV Slovenija za izrabo programskega časa za predstavitev mnenj o vprašanju zakonodajnega referenduma in s tem Zakon o volilni in referendumski kampanji." RTVS vztraja, da je pred oddajo nastopajoče opozorila, da ne smejo "izvajati dejanja referendumske kampanje za glasovanje na zakonodajnem referendumu o Družinskem zakoniku," vendar naj bi izvajalci opozorilo prezrli, nacionalka pa naj ne bi imela instrumentov, da jim prepreči nastope v nasprotju s pravili RTVS.

Objavljamo izjavo RTVS:

Podelitev nagrad Viktorji 2011
ZNANA JE ODLOČITEV INŠPEKTORATA RS ZA NOTRANJE ZADEVE

Ljubljana, 16. maj 2012 – RTV Slovenija je prejela odločitev Inšpektorata RS za notranje zadeve glede neposrednega prenosa oddaje "Podelitev nagrad Viktorji 2011", ki je bila na sporedu 17. marca letos na 1. programu Televizije Slovenija. Gostitelji večera so po mnenju Inšpektorata v oddaji kršili Pravila RTV Slovenija za izrabo programskega časa za predstavitev mnenj o vprašanju zakonodajnega referenduma in s tem Zakon o volilni in referendumski kampanji.


Inšpektorat je odločil, da RTV Slovenija in odgovorni osebi mag. Marku Filliju izreče zgolj opomin, čeprav je za tovrstno kršitev predvidena tudi globa, saj je ugotovil, da je bil prekršek storjen v takih okoliščinah, ki niso omogočale takojšnjega ukrepanja. RTV Slovenija je namreč že pred oddajo opozarjala, da se v oddaji ne smejo izvajati dejanja referendumske kampanje za glasovanje na zakonodajnem referendumu o Družinskem zakoniku, česar pa avtorji in izvajalci, ki so sodelovali v oddaji, niso upoštevali. Ker smo oddajo prenašali v živo, RTV Slovenija ni imela instrumentov, s katerimi bi lahko preprečila izvajanja, ki niso bila skladna s scenarijem, dogovorom in Pravili RTV Slovenija.

K izreku zgolj opomina je nedvomno pripomogla tudi pravilna odločitev vodstva RTV Slovenija, da posnetka prireditve ne bo predvajala v okviru ponovitev oddaj, do njega pa je bilo ponovno mogoče dostopati prek avdio/video arhiva na spletni strani www.rtvslo.si šele po končani referendumski kampanji. Naj spomnimo, da je vodstvo RTV Slovenija v izjavi za javnost 18. marca 2012 zapisalo, da je bila "Podelitev nagrad Viktorji 2011" kljub dogovorom med TV Slovenija, ki je podelitev zgolj prenašala, in revijo Stop, glavnim in edinim organizatorjem po vsebinski, produkcijski in finančni plati, neprimerno izrabljena za politično opredeljevanje in agitacijo.

Vodstvo je takrat ocenilo, da gre za nedopustno zlorabo živega prenosa prireditve, ki ni potekala skladno s scenarijem, danim TV Slovenija na vpogled pred prireditvijo, in ob tem izrazilo obžalovanje, da se je prireditev, ki je bila v vseh teh letih v prvi vrsti namenjena pregledu in ocenjevanju medijskih dosežkov, sprevrgla v njuno nasprotje in s tem zlorabila vlogo javnega servisa, ki jo po zakonu izvaja javni zavod RTV Slovenija.

Služba za odnose z javnostjo
RTV Slovenija