državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Marjan Kramar, največji krivec za godljo NLB

Deli na:
Marjan Kramar, največji krivec za godljo NLB

Foto: Arhiv Reporterja

Kdo je največji krivec za položaj, v katerem je NLB, so si strokovnjaki in mediji enotni – Marjan Kramar.

Policija je zaradi posojila Simoni Dimic, nekdanji zaupnici Boruta Pahorja, preiskovala njegovega naslednika Draška Veselinoviča, Kramar naj ne bi bil v nobeni od preiskav.

Kot predsednik uprave NLB je nasledil Marka Voljča, leta 2009 pa predal posle Drašku Veselinoviču, s pokojnim sokrajanom z Izlak Janezom Drnovškom je pred 30 leti delal v Ljubljanski banki Trbovlje. Tja je prišel iz Heliosa, nato v gradbeno podjetje SGD Beton. Kasneje je postal večletni šef Drnovškovega kabineta, nato je vodil predhodnico SID banke – Slovensko izvozno družbo. Leta 2004 je prevzel krmilo največje slovenske banke, jo v svojem mandatu skoraj spravil na kolena, pri čemer se je očitno držal svoje izjave iz leta 1994, ko je dejal: »Denar? Na tem mestu to ni močan magnet.« In res. Denar je iz NLB dobesedno letel v naročje tajkunom. Vendar je njegova največja domislica zašla v medije ob njegovem odhodu iz NLB, ko je zagotovil, da banko zapušča kapitalsko veliko močnejšo in stabilnejšo, kot je bila pred njegovim prihodom. Tudi tajkunski krediti naj je ne bi ogrožali. Čas je pokazal, da je bilo slabih posojil cel kup, banka pa je zašla v izgubo.

Javnosti se je izogibal, prav tako novinarjem, pravo ogorčenje je sprožil, ko je po odhodu iz NLB dobil milijonsko nagrado, pod katero se je podpisal takratni prvi nadzornik NLB Anton Žunič. Sedaj je 54-letni Kramar prvi nadzornik izlaškega Etija, ki dobiček že več let preliva v menedžersko družbo Finema. Eti vodi Tomaž Berginc, Kramarjeva žena Eleonora pa je v podjetju izvršna direktorica prodaje za Zahodno Evropo in zunajevropske države. Na Izlakah imata 310,7 kvadratnega metra veliko hišo, ki je ocenjena na 92.680 evrov. Marjan menda uresničuje svojo mladostniško željo in vozil tovornjak, vmes pa še malo predava.

VEČ V TISKANI IZDAJI IN V TRAFIKI ZA TABLIČNE RAČUNALNIKE.