zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mariborčane zadela kriza in Kangler

Deli na:
Mariborčane zadela kriza in Kangler

Foto: Primož Lavre

Kriza je Mariborčane še precej bolj prizadela kot prebivalce zahodnega dela Slovenije. Zdaj jih bo dodatno skubil še župan Kangler.

»Kuri jih rajši!« je bil odziv mimo vozečih mariborskih voznikov, ko je naš fotograf slikal enega od osovraženih novih radarjev v centru mesta. Kot kaže, je župan Franc Kangler z družbo Iskra Sistemi sklenil nezakonito pogodbo o javnozasebnem partnerstvu, katere osnovni namen ni izboljšanje prometne varnosti, pač pa polnjenje mestnega proračuna in dobiček družbe v lasti  tajkunov Dušana Šešoka in Jožeta Godca. Odziv Mariborčanov je oster; več radarskih naprav so celo zažgali.

Podjetje Iskra Sistemi, ki je v Mariboru namestila prvih 30 radarjev za meritev hitrosti, sledilo naj bi jim še 15 novih, je po podjetju Maos v 80-odstotni lasti Šešoka in Godca, sicer pa je le del skupine Iskra, d. d., v okrilje katere sodi več kot dvajset družb. Od »nadgradnje in avtomatizacije cestnega prometa« v Mariboru naj bi po pogodbi z mestno občino Maribor (MOM) podjetje Iskra Sistemi zaslužilo 30 milijonov evrov.



Prvih šest let bo, kot pravijo na občini, Iskra Sistemi prejemala 92 odstotkov prihodkov od glob zaradi prekrškov, ki jih bo odrejalo mestno redarstvo. Če si zasebni partner v tem javnozasebnem partnerstvu v desetih letih ne bo povrnilo naložbe, ima možnost petletnega podaljšanja pogodbe. Gre za očitno nezakonito pogodbo, a o tem podrobneje kasneje.

V TISKANI IZDAJI VEČ O POVEZAVAH TAJKUNA DUŠANA ŠEŠOKA Z MARIBORSKIMI RADARJI; O NEZAKONITEM PARTNERSTU MARIBORSKE OBČINE IN ZASEBNEGA PODJETJA; O POMANJKANJU ŠTUDIJ IN GRADBENIH DOVOLJENJ TER REPRESIJI Z NAPAKO.