knight-4698269_1920 Dobra karma

Tarot napoved: pazite, da vas strah pred izgubo ...

4_tanja žagar mama Svet24.si

»Najbolj si želim, da bi šla z očetom mamo ...

naslovka I-bavcar-IB2 Reporter.si

Igor Bavčar ekskluzivno v intervjuju trideset let...

roter kucan dimnik-pl Svet24.si

(Ne)vidne sledi dinastije lobista Boža Dimnika: ...

20200330-00997929 Necenzurirano

Kdo vse svetuje Gantarju v boju proti COVID-19

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

2_miha novak Njena.si

Čuk Miha s partneričino hčerko navdušuje na ...

Slovenija

Mahnič pozval Bobnarjevo k odstopu

Deli na:
Mahnič pozval Bobnarjevo k odstopu

Žan Mahnič je generalno direktorico slovenske policije pozval k odstopu, ker naj bi lagala. - Foto: Bobo

Poslanec SDS in podpredsednik Knovsa Žan Mahnič je danes ocenil, da je generalna direktorica policije Tatjana Bobnar z uvedbo predkazenskega postopka priznala, da obstaja utemeljen sum vohunjenja za politiki. Ker naj bi lagala, jo je pozval k odstopu. Premier Marjan Šarec pa je za lažno novico označil navedbe, da naj bi vohunili kriminalisti.

Bobnarjeva je po pisanju Mahniča še med torkovim nadzorom pooblaščene skupine komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) trdila, da "so to izmišljotine nekega portala in da se ne morejo uvajati postopki zaradi vsakega članka". Poleg tega je "protizakonito onemogočila nadzor", je na Twitterju ponovil Mahnič.

"Potem je v javnost poslala del iz konteksta vzete moje izjave. Sedaj pa uvaja postopek zaradi tega, kar je že dolgo znano in je bilo predmet nadzora," je zapisal. Generalna direktorica policije naj "zavoljo integritete policije nemudoma odstopi", je dodal.

Bobnarjeva je sicer danes potrdila, da policija vodi predkazenski postopek v zvezi s sumi kaznivih dejanj, katerih storilec se preganja po uradni dolžnosti. Kot je poudarila, gre za preiskavo zaradi sumov morebitnih kaznivih dejanj v primerih domnevnega vohunjenja, posebej pa je izpostavila, da predkazenski postopek vodijo zoper osebe izven policije.

Knovs je namreč nadzor izvedel po objavah, da naj bi za politiki vohunili kriminalisti, za njimi pa naj bi stal državni sekretar v kabinetu premierja Damir Črnčec. Zato so člani pooblaščene skupine Knovsa, ki jo je vodil Mahnič, želeli seznam tistih, ki naj bi vpogledovali v mape s preteklimi grehi politikov strank, ki se dogovarjajo o podpori morebitni novi koaliciji pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše. Bobnarjeva pa jim seznama ni želela dati.

Tudi po mnenju premierja, ki opravlja tekoče posle, Marjana Šarca, so očitki o domnevnem vohunjenju, ki naj bi ga izvajali kriminalisti, lažne novice. Kot je Šarec danes dejal ob robu izrednega vrha EU v Bruslju, so takšne navedbe "en velik larifari", namenjene pa temu, "da bi verjetno po mojem mnenju tudi lahko vpogledali, kako daleč je preiskava glede Dijane Đuđić in financiranja stranke SDS oz. na splošno financiranja".


Kot je ocenil Šarec, je Knovs v tem mandatu "že večkrat zlorabil svoja pooblastila v politične namene". Tudi tokrat se je po njegovem mnenju pokazalo, da gre za "kvazi afero", pri kateri se krivdo skuša naprtiti Črnčecu in kabinetu predsednika vlade. Je pa žalostno, da je "tudi kakšen predsednik kakšne stranke te koalicije, ki smo jo imeli", nasedel in ali celo sam začel govoriti o tem, je dodal premier.

Na koga natančno je meril, Šarec ni pojasnil. Sta pa prvaka SMC in DeSUS Zdravko Počivalšek in Aleksandra Pivec v sredo izrazila zaskrbljenost zaradi navedb o vohunjenju. Kot je dejala Pivčeva, je treba navedbe, če te držijo, preveriti in ukrepati. Počivalšek pa je dodal, da verjame, da bodo policija in ostali organi odločno ukrepali.

Dogajanje v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija 30. januarja je med drugim komentiral predsednik DZ in SD Dejan Židan, ko je v odzivu na prikazani televizijski prispevek dejal, da je treba sume o morebitnem vohunjenju, ki jih je prispevek omenil, raziskati.

Mahnič je sicer v poznejših javnih nastopih večkrat omenil te Židanove besede v kontekstu parlamentarnega nadzora nad policijo, češ da s tem nadzorom le sledijo Židanovi želji. Vendar pa so iz DZ danes sporočili, da je Mahnič besede predsednika DZ interpretiral "neresnično in zavajajoče".

Kot so navedli, predsednik DZ Knovsu ali njegovemu podpredsedniku Mahniču ni naročil kakršnegakoli nadzora na policiji, ampak se je zgolj odzval na poročanje novinarja. V oddaji je pozval, da "je treba sume o morebitnem vohunjenju raziskati, saj gre za nedopustni pritisk na slovenske politike, nikakor pa ni nikomur dajal navodil ali naročil kako mora to izvesti", so sporočili.

Šarec je sicer v Bruslju odgovoril tudi na pomisleke glede domnevno nenavadne policijske kontrole sina predsednice SAB Alenke Bratušek. Očitke, da bi šlo za nenavaden nadzor, so sicer že v sredo zavrnili na policiji. Tudi premier, ki opravlja tekoče posle, je danes ocenil, da v tem dogajanju "res ne moremo iskati nekih zarot". Kot je dejal, je policija nedavno ustavila tudi notranjega ministra Boštjana Poklukarja, ki je varovana oseba, niti ni sam vozil. "Pa so ustavili in opravili kontrolo. In kaj potem?" je pripomnil.

loading...
Loading...