sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

M. Lahovnik: Neučinkovitost pravosodnih institucij – humus za sporne menedžerske prakse

Deli na:
M. Lahovnik: Neučinkovitost pravosodnih institucij –  humus za sporne menedžerske prakse

Foto: Bobo

Razloge za pravi razcvet gospodarskega kriminala v obdobju tranzicije v Sloveniji najlažje pojasnimo z moderno institucionalno teorijo. Nobelov nagrajenec Gary Becker je z ekonomskimi orodji dokazal, da na posameznikovo ravnanje vpliva verjetnost, ali bo nezaželeno vedenje oziroma nespoštovanje predpisanih pravil sankcionirano ali ne bo. Če je verjetnost, da boste plačali kazen ob nepravilnem parkiranju zanemarljivo majhna, potem ni racionalno plačevati parkirnine in je ekonomsko racionalno tvegati kazen.

Tako lahko zlahka razložimo, zakaj so bile sporne in nezakonite poslovne prakse v Sloveniji značilne za vso tranzicijsko obdobje. Zaradi neučinkovitega pravosodnega sistema je bila verjetnost, da bo menedžer zaradi uporabe spornih oziroma nezakonitih poslovnih praks pravnomočno obsojen, zanemarljivo majhna. Neučinkovitost regulatornih in pravosodnih institucij je bila pravi humus za spodbujanje spornih menedžerskih praks. Zato je slovensko gospodarstvo proti zadnji svetovni krizi tako slabo odporno. V celi vrsti srednjih in velikih podjetij v Sloveniji so uprave velik del prostih denarnih tokov namenile namesto za razvojne projekte za konsolidacijo lastniške strukture. Maksimirale so lastne koristi na škodo interesov podjetja.

Brez učinkovitosti institucij, tako formalnih (zakoni, pravila, pravosodje, regulatorji ...) kot neformalnih (etična pravila, norme obnašanja, običaji ....), ni normalnega razvoja družbe. V letu 2012 so v okviru velikega mednarodnega projekta »World Justice Project« objavili rezultate meritev indeksa vladavine prava. Izračunali so ga na podlagi anketiranja 97 tisoč državljanov v 97 državah in več kot 2.500 strokovnjakov po vsem svetu. Slovenija se je med 97 državami zelo slabo uvrstila glede (ne)delovanja pravosodnega sistema, ki se kaže v velikih sodnih zaostankih in neizvrševanju sodnih odločb. Podjetniki pri nas čakajo kar štirikrat dlje kot v Nemčiji, da je gospodarski spor pravnomočno rešen na sodišču. Zato tudi ni naključje, da se je Slovenija postopoma spremenila iz navidezne zgodbe o uspehu v deželo oškodovanih delavcev in upnikov povsem izčrpanih podjetij na eni strani ter bogatih lastnikov prav teh propadlih podjetij na drugi.