luka doncic anamaria goltes Svet24.si

FOTO: Anamaria objavila fotografijo in Luki ...

hrvaška policija, splošna Svet24.si

Grozljiv umor na Krku: Mož zadavil ženo in ...

st. peterburg, hlajenje, vročina Svet24.si

Morje je že pregreto, na Balkanu sledi dolg ...

violeta bulc-pl005 Reporter.si

Vrnitev nekdanje evropske komisarke: Violeta Bulc ...

20210603-01063348 Necenzurirano

Pred vrati četrti val, Poklukar pa ne da denarja ...

akne, mozolji Odkrito.si

STROKOVNJAK ODGOVARJA: Mozolj pri mozolju

Josip Tratnjak Njena.si

Ljubezen na vasi: Josipa dekle prevaralo pred ...

Slovenija

Lukšič: »Za Janšo bi bilo bolje, če na levi strani zmaga Mesec«

Deli na:
Lukšič: »Za Janšo bi bilo bolje, če na levi strani zmaga Mesec«

Predsednik vlade Janez Janša - Foto: Primož Lavre

Prvak SDS Janez Janša in koordinator Levice Luka Mesec v Sloveniji predstavljata dve skrajni in med seboj nasprotujoči politiki. Z napadi krepita vsak sebe in druga drugo.

Politolog dr. Igor Lukšič, nekdanji prvak SD, pravi, da SDS in Levica krepita druga drugo: »Levica je najbolj izstopajoča v kritiki obstoječega režima, ker vse kritizira. Je napad na sistem, s svojo politično držo vse iritira, ko poudarja družbeno lastnino in pravično ureditev. Taka stranka ne more ogrožati politične ureditve niti v krajevni skupnosti, kaj šele v državi. Po drugi strani pa tudi desni del ni dovolj močan, da bi uveljavil svojo agendo, hkrati mora hraniti svoje volilno telo z ostrim odzivom na grobo kršitev ustave s strani Levice. Ker je tudi Janša odprl ogromno konfliktov, mora narisati sovražnika čim bolj realno. S tem pa krepi Levico, saj ji daje relevantnost kot braniku proti Janezu Janši. Zanj bi bilo bolje, če na levem prostoru zmaga Mesec, ker bi to pokazalo, da je imel prav, da gre za nesposobne ljudi, ki razgrajujejo jedro družbe, kar ga dolgoročno krepi.«

Prepričan pa je, da je zelo malo možnosti, da bi Mesec lahko dobil mandat za sestavo vlade: »Predvsem bi se morali odločiti, ali bomo imeli predsednika vlade ali koordinatorja. Levica bi se morala reorganizirati, saj zazdaj niso usposobljeni, da bi vodili vlado. Miru Cerarju je to uspelo, podoben proces bi se moral zgoditi tudi v Levici. V vladi bi morali delovati drugače kot v opoziciji. Verjetno bi se zgodilo podobno kot Sirizi, ko je Cipras kot premier sprejel ukrepe, ki jih je od Grčije zahtevala Angela Merkel, katerih pa socialist Papandreu pred tem ni hotel sprejeti.«Glede možnosti, da bi katera od strank KUL vstopila v naslednjo Janševo vlado, pravi, da je to nemogoče oziroma bistveno manj mogoče kot leta 2018. Takrat so po Lukšičevih besedah dejansko potekali pogovori z Alenko Bratušek (znano je, da se je z Janšo že takrat dogovarjal Zdravko Počivalšek), zdaj pa te možnosti tako rekoč ni. Janša lahko sestavi naslednjo vlado le z NSI, Povežimo Slovenije (SLS), Jelinčičem in kakšno novo satelitsko stranko, ki bi jo sam nastavil pred volitvami.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Loading...