nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

Ker SD ni plačala 400 tisoč evrov, ji rubijo ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lukšič ga hvali, Pikalovi kadri pa padajo

Deli na:
Lukšič ga hvali, Pikalovi kadri pa padajo

Foto: Bobo

Vlada je umaknila imenovanje Mitja Valiča (na fotografiji) za v. d. direktorja direktorata za investicije, ker »je nujno potrebno ohranjati visoko integriteto na najvišjih položajih v javni upravi … «

Vlada nedavno ni podaljšala mandata Mitji Valiču, vršilcu dolžnosti direktorja direktorata za investicij na ministrstvu za izobraževanje znanost in šport. Valič je leta 2009 na ministrstvu za visoko šolstvo, ki ga je vodil Gregor Golobič, prevzel vodenje novega direktorata za investicije. Razlog za nepodaljšanje mandata je njegova vpletenost v sporne posle Mercatorja v Makedoniji, saj je bil v tistem času prokurist makedonskega Mercatorja. Makedonske oblasti so konec aprila zoper njega po Europolu izdale mednarodno tiralico. Kot so poročali mediji, se je sojenje v Skopju že začelo. Pranja denarja so poleg nekdanjega šefa makedonske državne varnosti in še prej Udbe obtožena tudi dva odvetnika in direktorica. Vpleteni naj bi po poročanju medijev od Mercatorja prejeli milijon evrov kot plačilo za provizijo, s katerim bi zemljišče v središču Skopja postalo last Mercatorja.

Ker se z načinom pridobitve zemljišča za gradnjo Mercatorjevega centra ukvarja tudi NPU, saj vodi predkazenski postopek, je Valič ostal brez podpore vlade. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so nam pojasnili, da se je ob razpravi vlada odločila umakniti z dnevnega reda točko imenovanja za v. d. direktorja, ker »je nujno potrebno ohranjati visoko integriteto na najvišjih položajih v javni upravi in politiki ter hkrati opozarja, da tudi za g. Valiča velja domneva nedolžnosti v zvezi z očitanimi ravnanji, o katerih smo na ministrstvu seznanjeni le iz poročanja medijev. Navkljub temu pa ne moremo dopustiti, da bi senca dvoma ob morebitnem vnovičnem imenovanju kakor koli vplivala na kakovost dela ministrstva.« Kot smo omenili, ne gre le za poročanje medijev, saj NPU v ločeni preiskavi vodi predkazenski postopek.
 


Po naših informacijah bi lahko Valiču v zameno ponudili enega od direktorskih položajev znotraj šolskega sistema, čelu katerega je minister Jernej Pikalo. Na ministrstvu tega niso komentirali, odgovarjajo le, da nadaljuje delo kot uradnik z delovnimi nalogami na direktoratu za investicije. Valič je bil edini kandidat za položaj direktorja direktorata za investicije. Minister ga je vladi predlagal v potrditev, saj je uspešno nastopil pred natečajno komisije uradniškega sveta. Po pooblastilu ministra direktorat zdaj vodi kar Gregor Kos, ki pa se nedavno ni izkazal pred natečajno komisijo kot kandidat za generalnega sekretarja ministrstva.

Težave na ministrstvu se s tem samo še stopnjujejo. Uradniški svet je pred kratkim kot strokovno ne dovolj usposobljeno zavrnil kandidaturo sedanje vršilke dolžnosti direktorice direktorata za visoko šolstvo Mišele Mavrič. Nič uspešnejša ni bila Elvira Šušmelj, vršilka dolžnosti vodje direktorata za srednje in višje šole.

Predsednik SD Igor Lukšič se hvali s strokovnostjo svojega ministra in kolega na fakulteti, Pikalovi kadri pa mu eden za drugem padajo pri preverjanju strokovnosti.