Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janšev voditelj Odmevov že paradira po TV Slovenija: bo na nacionalki počel podobne svinjarije kot na strankarski televiziji Nova24TV?

Deli na:
Janšev voditelj Odmevov že paradira po TV Slovenija: bo na nacionalki počel podobne svinjarije kot na strankarski televiziji Nova24TV?

Luka Svetina je pet let vodil pogovorno oddajo za strankarsko televizijo in v njej propagiral politike SDS. Poleti 2018 je opravil ekskluzivni intervju s prvakom Janezom Janšo pod Triglavom. - Foto: posnetek zaslona

Nekdanji voditelj na strankarski televiziji Nova24TV Luka Svetina, ki zdaj vodi pogovorno oddajo na spletnem portalu Domovina, se na nacionalni televiziji že uvaja za vodenje Odmevov, ki naj bi jih začel voditi po 1. septembru.

Ob tem se seveda zastavlja vprašanje, ali bo tudi Odmeve vodil podobno, kot je vodil oddaje na strankarski televiziji SDS. Tam je vodil pogovorno oddajo Tema dneva, v kateri je gostil predvsem politike iz vrst SDS in jih politično promoviral. Večina teh politikov so ustanovni delničarji te strankarske televizije, med njimi tudi prvak SDS Janez Janša, podpredsednik SDS Aleš Hojs (ta je bil dolgo časa tudi predsednik upravnega odbora televizijske hiše Nova24TV) in poslanec Žan Mahnič.

Skupaj s slednjim je v svoji oddaji 16. oktobra 2019 blatil pisca teh vrstic, ker sem kot novinar Reporterja kritično pisal o stranki SDS in njenemu voditelju Janezu Janši. Ko je Svetina Mahniča gostil v studiu, je prebral njegov tvit in ga vprašal, koga je mislil z zapisom »tovariš Helex«: »Je to gospod Kršinar iz Reporterja?«

Mahnič je to potrdil in zlil golide gnojnice name in na revijo Reporter, ob tem je celo izjavil, da sicer ne ve, ali (pisec teh vrstic) ta pomirjevala jemlje ali ne, »ali glede na to, kakšne članke piše, morda jemlje kaj drugega.« Svetina pa mu je ob tem zgolj pritrjeval. Zelo verjetno sta se že pred tem dogovorila za diskreditacijo novinarja in revije.

Foto: Instagram - V času lokalnih volitev 2018 se je fotografiral skupaj »z bodočim županom« Anžetom Logarjem in se tako še sam vpletel v volilno kampanjo.

Seveda so politiki iz drugih strank opazili njegovo politično pristranskost, zato v njegove oddaje večinoma niso hodili. Sploh, ko je vlado prevzel Janša in je Nova24TV postala osrednje vladno trobilo. To priznava tudi sam v zadnjem intervjuju za Domovino: »Žal so v studio prihajali le vladni oz. koalicijski predstavniki, opozicija v moji oddaji ni želela sodelovati. Tudi brez njih v studiu smo predstavili opozicijske poglede na neko politično zadevo…«

Svetina je svojo novinarsko kariero začel kot športni novinar, najprej pri Sport Klub TV, nato na spletnem portalu F1 Express, zatem je pet let preživel na strankarski televiziji Nova24TV. Tja ga je, kot je povedal v omenjenem intervjuju za Domovino, pripeljal Jure Ferjan, ki je bil v času zadnje Janševe vlade poslanec SDS, že pred tem pa je bil funkcionar SDS na ravni občine Tržič.

Tudi sicer je osebno zelo povezan z vidni člani SDS. V svojih objavah na instagramu objavlja fotografije v družbi z mestno svetnico SDS Ano Zagožen in prav tako vidno članico SDS Nino Žoher, nekdanjo partnerko Žana Mahniča, ki zdaj piše za portal Nova24TV, z njima se večkrat zabava in silvestruje. Na družbenem omrežju je objavil tudi fotografijo skupaj z Anžetom Logarjem iz časa, ko je kandidiral za ljubljanskega župana, in pod njo zapisal: »Selfie z bodočim županom«.

Foto: Instagram - Med »legendami«, s katerimi se je fotografiral v prostorih stranke SDS, je tudi Klemen Traven (za Evo Irgl in Ano Zagožen), znan po zapisu: »Breivik, we need you!«

V istem času je objavil tudi svojo fotografijo z več veljaki SDS, poleg Logarja sta na fotografiji tudi Eva Irgl in Ana Zagožen, za njima pa stoji Klemen Traven, znan po zapisu »Breivik we need you!« (Breivik, potrebujemo te!). Gre za norveškega skrajnega desničarskega terorista, ki je leta 2011 v strelskem pohodu umoril 77 pripadnikov podmladka laburistične stranke. Svetina pa je pod fotografijo z omenjeno družbo zapisal: »Same legende.« Obe fotografiji je očitno pozneje zbrisal.

Pred volitvami je skupaj z novinarko Planet TV Valentino Plaskan vodil soočenja s predstavniki strank, na katerih pa ni bilo predstavnikov Gibanja Svoboda, ker niso hoteli sodelovati na soočenjih, ki jih je komercialna televizija pripravljala skupaj s strankarsko televizijo v solasti in upravi stranke, ki je bila njihova volilna tekmica. Maja se je preselil na Domovino, kjer vodi oddajo Vroča tema, a po njegovih javnih zapisih sodeč je ohranil zvestobo do stranke SDS, ki mu je omogočila novinarsko kariero.

Foto: Instagram - Ponosen je na to, da je maja 2018 intervjuval madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki je preko svojih oligarhov financiral strankarsko televizijo SDS.

Pred tedni je dobil še ponudbo direktorja TVS Uroša Urbanije, da bi vodil Odmeve, hkrati pa bo še vedno delal oddaje za portal Domovina. Z javno RTV bo kot samostojni podjetnik sodeloval dve leti. Seveda se ob tem lahko upravičeno vprašamo, kako bo ob vsem zapisanem izpolnjeval novinarske standarde na RTV Slovenija.

Po poklicnih merilih in načelih novinarske etike v programih RTV Slovenija morajo biti novinarji nepristranski in verodostojni. V njih med drugim piše: »Izogniti se je treba vsemu, kar lahko spodbudi upravičeno domnevo, da je novinar ali javni zavod pristranski ali pod vplivom neke skupine za pritisk, ne glede na to, ali je ta ideološka, politična, finančna, socialna, verska ali kulturniška.«

Prav tako še piše: »Verodostojnost RTV Slovenija terja od vseh, ki vsebinsko oblikujejo radijske in televizijske programe, da se v oddajah izogibajo javnemu solidariziranju s kakršnimi koli akcijami političnih strank pa tudi združenj, društev ter drugih interesnih skupin in skupin za pritisk, kar bi bilo mogoče razumeti kot podporo eni izmed strank, skupin strank ali društev.«

Marko Milosavljević: Ko gre za dolgoletne sodelavce platform, kakršna je Nova24TV, ki je ne le izrazito naklonjena politični stranki, pač pa je v lasti oziroma solasti te stranke ter njenih glavnih političnih voditeljev, od predsednika do nekdanjih ministrov in poslancev v parlamentu, je opravičen dvom in skepsa javnosti, ali lahko takšen kader izpolnjuje programske standarde javne RTV.

Do angažiranja Luke Svetine v Odmevih je kritičen tudi njegov nekdanji profesor na FDV dr. Marko Milosavljević: »Javni zavod RTV Slovenija in njegovi sprejeti programski standardi zahtevajo od vseh ustvarjalcev, še posebej pa od novinarjev, urednikov in voditeljev informativnega programa, da pri svojem delu izkazujejo potrebno nevtralnost in distanciranost od različnih interesov, vključno z gospodarsko-korporativnimi in seveda političnimi. Ko gre za dolgoletne sodelavce platform, kakršna je Nova24TV, ki je ne le izrazito naklonjena politični stranki, pač pa je v lasti oziroma solasti te stranke ter njenih glavnih političnih voditeljev, od predsednika do nekdanjih ministrov in poslancev v parlamentu, je opravičen dvom in skepsa javnosti, ali lahko takšen kader izpolnjuje programske standarde javne RTV. Na podlagi objav Luka Svetine se je težko znebiti vtisa, da je zelo blizu in povezan s to politično stranko in njenimi kadri. Zato se upravičeno poraja dvom o ustreznosti takšnega voditelja z vidika profesionalnih standardov, kakršne zahteva javna RTV.«

Milosavljević poudarja, da ne bi bilo problematično, če takšna oseba vodi oddajo oziroma sodeluje v informativnem programu zasebne medijske hiše, če ta meni, da je takšen voditelj ali novinar zanje ustrezen. Ko pa gre za javno RTV, pa so standardi jasni tako z vidika dejanskih programskih standardov in statuta RTVS kot s konceptualnega vidika, ki od javnih RTV zahteva posebno veliko mero nevtralnosti, distanciranosti, kritičnosti do vseh akterjev.

Foto: Bobo - Marko Milosavljević, FDV: Na podlagi objav Luka Svetine se je težko znebiti vtisa, da je zelo blizu in povezan s to politično stranko in njenimi kadri.

»Dodatni zadržek se pojavlja ob vprašanju razlogov za imenovanje za enega od voditeljev Odmevov. To so vedno bili novinarke in novinarji z največjo možno prepoznavnostjo in kredibilnostjo v očeh slovenske javnosti, ki s svojim novinarskim delom in strokovno težo jamčijo kvaliteto in pronicljivost oddaje, kakršni so Odmevi. V navedenem primeru se postavlja vprašanje, kako je neka oseba lahko nemudoma postala voditelj Odmevov, saj je običajna karierna pot voditeljev na javni televiziji vendarle prehod od manjših informativnih oddaj k večjim, pri čemer so Odmevi nekakšna krona na vrhu novinarsko-voditeljske kariere TVS. Glede na to, da ta voditelj ni prešel čez običajne korake, kjer bi si nabiral ustrezne strokovne izkušnje in prepoznavnost na TV Slovenija, je edina možna interpretacija ta, da je bil pravzaprav imenovan po navedeni strankarski liniji, saj tudi direktor televizije prihaja iz voda blizu stranke SDS,« še pravi Milosavljević.

Marko Milosavljević: V tujini bi izredno težko našli prakso, ko bi bil voditelj dnevne osrednje informativne oddaje na javni TV samostojni podjetnik in bi hkrati deloval v konkurenčnem podjetju.

Glede dejstva, da bo Svetina vodil Odmeve kot zunanji sodelavec, pa dodaja: »V tujini bi izredno težko našli prakso, ko bi bil voditelj dnevne osrednje informativne oddaje na javni TV samostojni podjetnik in bi hkrati deloval v konkurenčnem podjetju. Nekaj drugega so magazinske oddaje, v katerih tudi v tujini nastopajo zunanji voditelji. Ko pa gre za redno informativno oddajo, pa je v evropskih javnih RTV zelo težko najti takšen primer, saj želi vsaka javna RTV ohraniti svojo kredibilnost in nepristransko držo v očeh celotne javnosti. To pa je težko ohraniti, če ključni voditelji informativnih oddaj na tem mediju sploh niso zaposleni in če hkrati delajo za konkurenčne zasebne medije.«