mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Luj Šprohar: »Nisem se znašel v tem kačjem gnezdu slabo pofukanih bab«

Deli na:
Luj Šprohar: »Nisem se znašel v tem kačjem gnezdu slabo pofukanih bab«

Foto: Bobo

Po upokojitvi si je dal nekdanji pomočnik direktorice direktorata za zdravstveno varstvo duška v svoji knjigi »Spomini starega sitnega slepca«

Nekdanji direktor Urada za invalide Luj Šprohar, sicer pisec in glasbenik, je zadnjih 11 let službene poti preživel na ministrstvu za zdravje. Glede na njegovo knjigo »Spomini starega sitnega slepca«, ki jo je izdal takoj po upokojitvi, mu na ministrstvu ni bilo prijetno.

Ko je na primer opozarjal na organizacijski kaos, se je branjevki, kot označi sedanjo ministrico Milojko Kolar Celarc, snelo in je začela vihrati z rokami. Zgražal se je nad histeričnim okoljem, pri čemer se »ni znašel v tem kačjem gnezdu slabo pofukanih bab, ki zganjajo nervozo vsake sorte«. Prav nič ni prizanašal: »Kup starajočih se nevrotičnih bab. To je zame nevarno okolje. Bolje, da grem čim prej od tod«.

Foto: Bobo

Tako je imel še nov argument, da res mora v penzijo. Na ministrstvu je opravljal tlako, pri čemer je preklinjal vsak dan, ki ga je moral tam preživeti. »Razumem tiste, ki delajo do onemoglosti, vendar je tam nedelo tisto, ki je utrujajoče.«

Hudoval se je še, da so ga nažirale »zlobne male babnice z malimi prsmi, ki jih skoraj ni bilo, in lasmi, dolgimi nekaj centimetrov in dominantnim značajem«.

Poznavalci pravijo, da je mislil na državno sekretarko Nino Pirnat, pri čemer bi bilo zanimivo izvedeti, kako kot slepi človek tako dobro pozna njeno telo. »Imamo pravno službo in ženska, ki ji načeluje, ne zna nič, razen postavljanja klicajev, vejic in pik«, je opisal vodjo te službe Mojco Grabar.

Potem imajo fenomen, da nekateri lahko kadijo na straniščih, za druge pa obstajajo grožnje s sankcijami. »Posebne modele imamo v finančni službi, kjer so vsak dan drugačna pravila, ženska tam pa trdi, da je že od pamtiveka vse enako.«

Vprašanje, ali se je že uspel očistiti od ministrstva, saj je zapisal, da potrebuje najprej nekaj mesecev čiščenja, ker je kontaminiran z gnojem, ki se mu je zalezel pod kožo v vseh teh enajstih letih.