Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Andrej Lovšin brani Janšo: Prizadeval si je, da do genocida v Srebrenici sploh ne bi prišlo

Deli na:
Andrej Lovšin brani Janšo: Prizadeval si je, da do genocida v Srebrenici sploh ne bi prišlo

Nekdanji prvi mož obveščevalno varnostne službe ministrstva za obrambo Andrej Lovšin. - Foto: Bobo

Obtožbe, da se Janša postavlja na napačno stran zgodovine, so lažne in zelo krivične, je nekdanji šef obveščevalno varnostne službe ministrstva za obrambo Andrej Lovšin vzel v bran premierja Janeza Janšo, ki je tarča kritik zaradi svojega tvita o Srebrenici.

Premier Janez Janša je v soboto obletnico pokola Bošnjakov v Srebrenici pospremil s tvitom, v katerem je med drugim zapisal, da tega pokola ne bi bilo, če bi Združeni narodi komunistične genocide obsodili enako kot holokavst. S tem je sprožil val odzivov, številne ogorčene tudi iz BiH.

V bran Janši pa je stopil nekdanji prvi mož obveščevalno varnostne službe ministrstva za obrambo Andrej Lovšin. Kot je zapisal v izjavi za javnost, so v času njegovega vodenja v letih 1990-1994 po nalogu Janše, takrat obrambnega ministra, pripravili projekt, ki je predvideval vzpostavitev ozemelj za namestitev beguncev v BiH, ki bi jih varovale enote ZN ali v konflikt nevpletenih držav, in sicer v takšni vojaški moči, da jih z vojaško silo srbske vojske ne bi bilo mogoče ogroziti. Podporo za to idejo je nato Janša iskal v vladi in pri predstavnikih drugih držav.

"Zato so obtožbe, da se sedaj kot predsednik vlade postavlja na napačno stran zgodovine, lažne in zelo krivične. Resnica je popolnoma drugačna, saj si je Janez Janša, še preden je prišlo do genocida v Srebrenici, s pomočjo projekta o 'varnih območjih' prizadeval, da do takega zločina in genocida sploh ne bi prišlo. Vendar mu žal takratni mednarodni politični odločevalci niso prisluhnili," je zapisal Lovšin.