pošta, poštar, poštni delavec Svet24.si

Sindikat upravo Pošte Slovenije obtožuje vdora v...

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lovec: Na Janšo in SDS v ELS gledajo postrani, podobno kot so na Orbana

Deli na:
Lovec: Na Janšo in SDS v ELS gledajo postrani, podobno kot so na Orbana

Janez Janša in Viktor Orban - Foto: Profimedia

Predsednik vlade Janez Janša v EU vseskozi brani svojega zaveznika in mecena Viktorja Orbana. Bo po njegovem zgledu zapustil ELS in se mu pridružil med skrajno desnimi politiki? Tako odgovarja dr. Marko Lovec.

Strokovnjak za EU dr. Marko Lovec, izredni profesor na FDV, meni, da ima SDS znotraj ELS obrobno vlogo, nanjo gledajo postrani, podobno kot so na Orbana. Z izstopom bi izgubila mrežo povezav do najbolj vplivnih politikov v EU. Iz ELS bi po njegovem odšla, če bi bila potisnjena v opozicijo in ne bi mogla več sestaviti vlade in bi bila zato še bolj odvisna od Orbana.

Hkrati ne izključuje možnosti, da bi ELS sama izključila SDS iz svojih vrst, če bo posegala v različne sfere družbenih institucij in se zaradi tega znašla v konfliktu z Brusljem. »SDS ima zelo močno in disciplinirano bazo, vendar pa je Slovenija še vedno proevropsko usmerjena, zato bi lahko članstvo v neki evroskeptični skupini zelo negativno vplivalo na javno podobno stranke. Na naslednjih volitvah bi se lahko pogovarjali o tem, ali bo Slovenija ostala v EU, SDS bi se morala v kampanji braniti, zakaj želi Slovenijo potisniti iz EU.«



»Poleg tega je tudi položaj evroskeptičnih strank in skupin zelo nestabilen. Po eni strani je Salvini zelo skeptičen do pridružitve tej skupini, ker bi se raje pridružil ELS. Pri zadnjih pogovorih z Orbanom je bil zelo previden, z ničemer ni nakazal, da bo prišlo do oblikovanje te skupine. Salvinijeva Liga je namreč del proevropske italijanske vlade, zato bi se rada izognila radikalnim potezam. Sploh ker so od Bruslja dobili precej sredstev v reševalnem paketu, zato si ne želijo evroskeptične poteze,« pravi Lovec.

Opozarja tudi na velike razlike med evroskeptiki, zlasti na vzhodu in zahodu EU. Slednji gledajo na vzhodne članice zviška in nasprotujejo mobilnosti znotraj EU, pogosto zagovarjajo tudi človekove pravice in liberalne vrednote. Na zahodu tudi evroskeptične stranke po prihodu na oblast postanejo sredinske, medtem ko na vzhodu posegajo v neodvisne institucije. Razlike so tudi med vzhodnimi članicami, saj je Orban tako kot nekateri zahodni evroskeptiki zelo naklonjen Putinu, medtem ko mu poljska PIS zelo nasprotuje. Zato je vprašanje, kako bi taka skupina sploh delovala in kaj bi jo družilo, razen nasprotovanja tujim migracijam.