Revija Reporter
Slovenija

Lovci lahko do danes odstrelijo medveda

STA

18. avg. 2021 6:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Bobo

Dovoljenje za odstrel medveda, ki ga je Agencija RS za okolje (Arso) izdala minuli petek, velja do srede 18. avgusta, so včeraj sporočili iz agencije. Dovoljenje bo veljalo v občinah Pivka in Ilirska Bistrica, na območju pašnikov med Brkinskim robom in naselij Šilentabor, Zagorje, Knežak in Šembije.

Kot so pri tem poudarili na agenciji, so izdali dovoljenje za odstrel enega medveda in ne dovoljenja za odstrel medvedke ali medvedke z mladiči.

Način odvzema iz narave mora biti v skladu s predpisi, ki urejajo lov, so zapisali v sporočilu za javnost.

Ustno odločbo za izjemni odstrel medveda je Arso sprejel na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije, potem ko je pred dnevi medvedka pri Pivki huje poškodovala 30-letnega domačina. Zavod se je tako odločil, potem ko je minuli petek v bližini kraja napada prišlo do vnovičnega srečanja medvedke s človekom.

O izdaji odločbe je Arso obvestil upravljavce lovišč Tabor Zagorje in Trnovo ter se z njimi dogovoril za izvedbo odstrela.

V Sloveniji je bilo sicer letos do 11. avgusta iz narave odvzetih 130 rjavih medvedov. 121 jih je bilo odstreljenih na podlagi dovoljenj Arso, devet medvedov pa je bilo najdenih poginjenih, so prejšnji teden pojasnili na okoljskem ministrstvu.

Rjavi medved človeku dejansko lahko predstavlja fizično nevarnost, a se napadi dogajajo relativno redko. Po podatkih zavoda za gozdove v Sloveniji letno beležimo v povprečju dva primera napada rjavega medveda na človeka. V zadnjih letih sicer leta 2018 ni bilo napada, v letih 2019 in 2020 pa so bili po trije.