Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

"Lopovi!" je odmevalo v Trbovljah ob obisku Janše; protestniki skušali vdreti v dvorano (FOTO)

Deli na:
"Lopovi!" je odmevalo v Trbovljah ob  obisku Janše; protestniki skušali vdreti v dvorano (FOTO)

Foto: Igor Gošte

Sicer dobra praksa vladnih obiskov po slovenskih regijah, ki jo je vpeljala že prva Janševa vlada, je v Trbovljah ob obisku vladne ekipe v Zasavju naletela na ne najbolj topel sprejem.

Tisto kar so nekateri že pred dnevi napovedovali in pozivali občane Trbovelj k protestnemu shodu, se je popoldne in nocoj uresničilo. Žvižgi, glasno vzklikanje »lopovi« iz grla več sto glave množice, ki se je zbrala pred enim najlepših kulturnih domov pri nas, je vse nekaj drugega kot leta nazaj, ko je Janez Janša s svojo ekipo obiskoval regije in med njimi tudi Zasavje. Takrat protestnikov ni bilo. Zdaj se zdi, da so v mnogih delih Slovenije, seveda tudi v Zasavju vse bolj nezadovoljni z načinom delovanja tretje Janševe vlade.

Po poročanju N1 so nekateri protestniki skušali priti v dvorano z ministri, a jim je policija to preprečila.

Nekaj je k nejevolji zgodovinsko upornih Zasavčanov dan poprej dodal še predsednik vlade sam, ko se je povzpel na nekoč simbol zasavske energetike, na dimnik termoelektrarne Trbovlje in veselo razglašal, kako mu je mar za knapovsko tradicijo v teh krajih. To so knapi, kar nekaj jih je bilo med protestniki, razumeli kot provokacijo, saj se še dobro spomnijo njegove druge vlade, ki je odvzela kar nekaj proračunskega denarja za zapiralna dela rudnikov Trbovlje Hrastnik. Z zadnjo stavko in obljubo takratne predsednice vlade Alenke Bratušek, ki je nasledila Janšo, in ki je sanirala nastalo situacijo posledice Zujfa, so se zadeve nekoliko uredile, a na težave knapi niso pozabili. Tudi ne, kdo jih je povzročil.

Na srečo pa so današnji protesti minili mirno. Tako je bilo vsaj do osrednjega dogodka vlade ob 19.uri, ko je vlada organizirala javno tribuno z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci v regiji. So bili pa vsi udeleženci javne tribune deležni glasnega žvižganja, slišali pa so tudi najpogostejšo besedo torkovega popoldneva »lopovi«. Za mirni protest so poskrbeli tudi policisti in specialna enota, ki pa na srečo ni imela večjega dela.

Med protestniki je bilo tudi nekaj nekdaj vidnih članov in podpornikov SDS, nekateri so celo kdaj s svojim ansamblom zabavali člane SDS na njihovih dogodkih, danes pa v tej stranki in stranki Levica, ki jo je na protestih zastopal poslanec Levice Primož Sitar, vidijo dva ekstremna pola, ki Slovenijo delita na dva pola. Med protestniki se je sprehodil tudi Slavko Kmetič, med aktivnejšimi pa je bil nekdanji poslanec LDS Aleš Gulič, ki je za Reporter povedal: »Že pred leti sem se odločil, najprej leta 2004, potem leta 2012, in še prej v sedemdesetih letih. Takrat smo se odločali in zavzemali za svobodo govora, za svobodomiselne ljudi, za pravičnost. Tega je sedaj pod Janšo vse manj. Zato sem tu.«