Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lojze Peterle ob 20 letnici NSI: Tudi Nova Slovenija se srečuje s staro Slovenijo

Deli na:
Lojze Peterle ob 20 letnici NSI: Tudi Nova Slovenija se srečuje s staro Slovenijo

Lojze Peterle: V teh letih je NSI doživela vzpone in padce. Trikrat je bila v vladi, eno od njih je vodil njen predsednik dr. Andrej Bajuk. - Foto: Primož Lavre

Dvajset let je od ustanovitve Nove Slovenije. Do tega je prišlo v obrambo demokratične verodostojnosti, ko je združena stranka SLS/SKD pri odločanju o volilnem sistemu obšla sklepe, sprejete na treh kongresih. Hvaležen sem starim in novim krščanskim demokratom, da so se avgusta 2000 pridružili pobudi dr. Andreja Bajuka in moje malenkosti. Presenetljiv rezultat stranke na državnozborskih volitvah istega leta je predvsem posledica dejstva, da je večina članov SKD prešla v novo stranko.

V teh letih je NSI doživela vzpone in padce. Trikrat je bila v vladi, eno od njih je vodil njen predsednik dr. Andrej Bajuk, ki je bil v letu uvedbe evra, 2007., razglašen za evropskega finančnega ministra leta. Njena predhodnica SKD je zmagala znotraj Demosa na prvih demokratičnih volitvah leta 1990, leta 2004 pa je NSI zmagala na evropskih volitvah.

Od takrat je vedno zastopana v Evropskem parlamentu. Stranka je doživela z izpadom iz parlamenta leta 2008 težak zdrs, vendar se je na naslednjih volitvah pod vodstvom Ljudmile Novak vrnila v državni zbor. Izpad je pokazal, kako pomembna je za stranko njena identiteta.

Nova Slovenija se ima za naslednico SKD. Kot taka ima privilegij, da lahko gradi na temeljih izvorno demokrščanske stranke in njenega prispevka k osamosvojitvi, demokratizaciji in evropski poti Slovenije. Lahko je upravičeno ponosna na dejstvo, da je SKD zagotovila Demosu relativno največ glasov za zgodovinski projekt in prevzela odgovorne vloge za njegovo izvedbo.

Krščanski demokrati poznamo nekaj zdravil. Prvi zdravili sta spoštovanje človekovega dostojanstva in dialog. Kjer je to, je tudi sredina.

Danes Slovenija ne potrebuje nič manj močne demokrščanske stranke, kot jo je pred tridesetimi leti. Petdeset let smo čakali na demokracijo, stoletja pa na državo, zdaj pa poskuša  postrevolucionarno gibanje našo demokratično ureditev zamenjati z metodo ulice. Ne samo da naša demokratična preobrazba ni dokončana, zadeve se obračajo nazaj. Poslušamo gesla, etikete in ideološko-politične dis/kvalifikacije iz medvojnih in povojnih let, ki jih kaže govorica o fašistih, izdajalcih, kapitalistih itd. Tudi Nova Slovenija se srečuje s staro Slovenijo.

Stranka je v svojem dvajsetem letu ponovno v vladi. Za njen razvoj in nadaljnje uspehe ni dovolj samo odgovorno delo po različnih resorjih. Kot manjšinskemu partnerju je zanjo toliko bolj pomembno, da z demokrščanskim profilom in vizijo za prihodnost Slovenije zastopa in uveljavlja tiste vrednote, načela, rešitve in projekte, ki bodo krepile naše sožitje in sodelovanje.

Za dobro vizijo je potrebna dobra diagnoza. Slika je dvajset let kasneje globalno, evropsko in doma bolj skrb zbujajoča kot takrat. Ker so polarizacije in ekstremizmi na pohodu, je odgovornost strank še večja.

Nova Slovenija kot stranka demokrščanskega profila je poklicana prispevati h kakovosti slovenske medsebojnosti. Radikalizem z nasilnimi težnjami jo polarizira v napetost, ki diši po spopadu. Krščanski demokrati poznamo nekaj zdravil. Prvi zdravili sta spoštovanje človekovega dostojanstva in dialog. Kjer je to, je tudi sredina.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Foto: Naslovnica - Reporter št 31, 2020