favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lojze Peterle, intervju

Deli na:

V evropski projekt verjame že vse od osamosvojitve, ko je prvič dejal, da se osamosvajamo zato, da se pridružimo Evropski zvezi, svobodni družbi narodov in držav: »V njej lahko uveljavljamo svoje interese ter postanemo uspešni, vendar le, kadar mislimo tudi na druge. Če misliš le nase, ne prideš daleč.« Prepričan je, da bo Evropska zveza ratificirala Lisbonsko pogodbo ter tako delala naprej z močnejšimi ustanovami, z manj demokratičnega manjka ter poskrbela za večjo bližino do ljudi.

V evropski projekt verjame že vse od osamosvojitve, ko je prvič dejal, da se osamosvajamo zato, da se pridružimo Evropski zvezi, svobodni družbi narodov in držav: »V njej lahko uveljavljamo svoje interese ter postanemo uspešni, vendar le, kadar mislimo tudi na druge. Če misliš le nase, ne prideš daleč.« Prepričan je, da bo Evropska zveza ratificirala Lisbonsko pogodbo ter tako delala naprej z močnejšimi ustanovami, z manj demokratičnega manjka ter poskrbela za večjo bližino do ljudi.

Zagotovo ste prepričani, da vam bo uspelo osvojiti vsaj eno poslansko mesto v evropskem parlamentu, s čimer bi vaša stranka znova postala politično prepoznavna kot v času prejšnje vlade. Kakšni so vaši glavni razlogi za optimizem?

Volivcem smo pred petimi leti povedali kaj želimo narediti za Slovenijo, danes lahko poročamo o dobrih rezultatih. Te lahko državljani občutijo neposredno v žepih, kjer je občutek najboljši. Mednje sodi znižanje cen za telefonske klice iz tujine. Komisarko za telekomunikacije Viviane Reding sem namreč na nekem srečanju opozoril na problem, in sicer da je cena telefonskega klica iz tujine bistveno višja od cene za klic v domačem omrežju. Kasneje mi je povedala, da je na mojo pobudo predlagala direktivo, na podlagi katere plačujemo sedaj kar sedemdeset odstotkov manj kot prej, s to direktivo pa je povezana tudi odločitev o znižanju cen za sms sporočila; ta bodo od 1. julija letos cenejša za šestdeset odstotkov.

Kaj si lahko državljani obetamo od direktive o čezmejnem zdravstvenem varstvu?


V primeru direktive o čezmejnem zdravstvenem varstvu bodo bolniki lahko kmalu iskali terapije izven meja svojih držav, domače zdravstveno zavarovanje pa bo moralo za takšno terapijo plačati enako ceno kot doma. Prepričan sem, da bo to reševalo tudi življenja. Osebno poznam primer bolnika z rakom , ki so mu povedali, da mu ne morejo več pomagati in da ima pred seboj le še nekaj mesecev življenja. Svojci so iskali druge možnosti in našli zdravnika, ki je pomagal podaljšati  bolniku za tri leta. Direktiva bo pomembna tudi v primeru čakalnih dob, saj bo imel bolnik neprimerno večjo izbiro.

Delo v evropskem parlamentu bo odslej zagotovo dodatno motivirano zaradi povišanja poslanskih plač?

Mene motivira možnost dela za Slo venijo. Če bi hotel visoko plačo, bi jo iskal izven politike. Če bom izvoljen, bom deset odstotkov plače namenil Skladu za zdravje, ki je v ustanavljanju. S tem bi rad pokazal, da je zdravje ključna tema Evrope in da lahko skupaj naredimo veliko več za zdravje. Osebno sem dal tudi pobudo za boj proti raku, ki se ji je pridružilo sedemdeset kolegov in kolegic, med njimi bivši in sedanji bolniki, zdravniki… Lahko bi delal le to, saj v evropskem parlamentu dobro razumejo, da je boj proti raku tudi politično vprašanje; raka je čedalje več in bolniki in zdravniki ne smejo ostati sami.
 
Med poslanci, s katerimi dobro sodelujete izstopa vaša strankarska kolegica Ljudmila Novak. Kaj bi odvrnili vsem tistim, ki menijo, da bi morala biti namesto vas nosilka liste, ne le za to, ker je ženska, temveč ker je predsednica Nove Slovenije?

Odločili smo se demokratično, da listo zaupamo tistemu, ki je med kandidati najbolj prepoznaven. Pri nas imajo vsi evropsko kompetenco, ženske pa imajo drugo in tretje mesto ter večino. Mislim, da bomo rezultat ponovili in da bomo imeli vsaj enega evropskega poslanca in evropsko poslanko. Če bo rezultat še boljši bomo moški v manjšini. Sicer pa z Ljudmilo Novak zelo dobro sodelujeva, skoraj vsak teden sva v Sloveniji, da lahko obiskujeva ljudi in jih osebno obveščava o najinem delu in dosežkih. Sprejela sva tudi okoli 3.000 obiskovalcev iz Slovenije ter izdala knjigo, v kateri je kar na nekaj sto straneh opisano kaj sva delala kot evropska poslanca.

VEČ V TISKANI IZDAJI