Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Logar: Koalicije ne zanima razprava o korupciji v Sloveniji

Deli na:
Logar: Koalicije ne zanima razprava o korupciji v Sloveniji

Foto: Bobo

Če je dokument, ki govori o stanju korupcije in integritete v Sloveniji, dokument, ki ne bi smel biti v javnosti, se pa sprašujem, kaj mora biti v tem dokumentu, da ga poslanci nismo mogli dobiti," se je poslanec SDS Anže Logar vprašal po današnjem razpletu razprave Mandatno-volilne komisije (MVK) DZ o letnem poročilu 2014 Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

Objavljamo sporočilo SDS:

Poslanec SDS mag. Anže Logar  je na današnji novinarski konferenci predstavil razloge poslanske skupine SDS za obstrukcijo seje Mandatno–volilne komisije (MVK), na kateri je potekala razprava o letnem poročilu Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki ni pripravljeno v skladu z 20. členom Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

»Za obstrukcijo smo se odločili po nesprejemljivem vodenju Mandatno volilne komisije. KPK namreč letnega poročila ni predložila skladno z 19. in 20. členom Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Letno poročilo, ki mora biti predloženo v pisni obliki v Državni zbor, je sestavljeno z vidika letnega poročila za preteklo leto, poleg tega pa mora KPK podati tudi oceno trenutnega stanja na področju preprečevanja korupcije in preprečevanja in odpravljanja nasprotnih interesov. Iz meni nerazumljivih razlogov, se je predsednik MVK odločil, da tega poročila ne bo preložil na eno od prihodnjih sej, z namenom, da bi KPK letno poročilo dopolnila z oceno stanja. Dal je predlog, da se odločitev preloži na glasovanje, koalicijski poslanci pa so se družno odločili, da ne želijo biti dodatno informirani in so glasovali proti predlogu SDS,« je uvodoma pojasnil mag. Logar.

Mag. Logar je ob tem opozoril, da je stanje na področju korupcije zaskrbljujoče. »Od 19 priporočil Greca glede stanja korupcije Slovenija izpolnjuje samo 2. Koalicijski poslanci pa ne  želijo opraviti vsebinske razprave o stanju korupcije v Sloveniji, ampak se želijo zgolj soočiti oziroma seznaniti s statističnimi podatki o številu primerov in o dogodkih brez imen in priimkov, ki so se dogodili v preteklem letu,« je dejal poslanec SDS.

Mag. Logar je nadalje pojasnil, da je MVK po obstrukciji SDS nadaljevala razpravo, »po eni uri pa so ugotovili, da so pretirano utrujeni za nadaljnje delo in razpravo preložili za en termin, kar je v še dodatno potrditev tega, da ne želijo opraviti vsebinske razprave o stanju korupcije v Sloveniji.«

Po mnenju namestnika vodje poslanske skupine se v koaliciji s pomočjo preglasovanja niso želeli seznaniti s pisnim dokumentom, ki ga je KPK pripravila, ni pa ga priložila k letnemu poročilu. »Po uvodni predstavitvi g. Štefaneca in še enem izvajanju so zadevo preložili. V kolikor bi prisluhnili proceduralnemu predlogu SDS, bi ravnali kot veleva črka zakona in kot je v svojem pravnem mnenju v letu 2013 zapisala Zakonodajno pravna služba, ki je jasno navedla, da sta letno poročilo in ocena stanja del vsakokratnega letnega poročila. Tako bi  ravnali celo enako kot vlada Alenke Bratušek, ki je v takem primeru odložila odločanje in počakala na celotno poročilo,« je pojasnil poslanec SDS.

»Sedaj pa se je stranka, ki se zavzema za visoke moralne in etične standarde , čeprav iz njenih poslanskih vrst izstopajo najvidnejši člani, ker stranka in poslanska skupina ne pretrga z mrežnimi povezavami, odločila za obravnavo poročila brez pisnega jasnega stanja korupcije v Sloveniji,« je povedal poslanec SDS. Dodal je, da je takšna praksa za SDS nesprejemljiva in »pomeni velik korak nazaj.«  Mag. Logar je še dejal, da v SDS »nismo želeli sodelovati v razpravi o zgolj tehničnih podrobnostih poročila.«  »Ker nismo mogli razpravljati o stanju korupcije v Sloveniji, še posebej v času, ko se KPK tudi sama sooča z očitki o netransparentnem delovanju, z očitki iz notranje revizije, s postopki, ki se nahajajo v zaključni fazi, smo se odločili obstruirati to razpravo.

Po mnenju poslanca SDS mag. Logarja smo bili danes priče žalostnemu  epilogu velike napovedi o novih moralno etičnih standardih, ki se vedno bolj poraja na vseh področjih. Mag. Logar je posebej poudaril, da v SDS nismo želeli nič drugega kot samo »odložiti razpravo, da pridobimo vse z zakonom predvidene informacije in da na podlagi tega naredimo vsebinsko poglobljeno razpravo, ki bi lahko KPK in javnosti služila za to, da v prihodnje preventivno in pravočasno detektiramo slabe koruptivne prakse in javnost opozorimo na morda slabe zakonske rešitve.«


Mag. Logar je v okviru novinarskih vprašanj pojasnil, da je predsednik KPK Štefanec povedal, da ima oceno stanja pisno pripravljeno in tudi na USB ključku s seboj, a da se mu je zdelo nekorektno do poslancev, da bi pisno predložil dokument, ker so ti dokumenti prej v javnosti kot v DZ. »Če je dokument, ki govori o stanju korupcije in integritete v Sloveniji, dokument, ki ne bi smel biti v javnosti, se sprašujem, kaj mora biti v tem dokumentu, da  ga poslanci nismo mogli dobiti in da je predsednik MVK tako hitel s s tem, da je zavrnil naš procesni predlog?« se je vprašal poslanec SDS. Dodal je, da smo danes ob obravnavi te točke resnično bili priče čudnemu vodenju seje MVK. Tako se je na primer predsednik MVK celo javno spraševal, če je dovolj ustna obrazložitev ocene stanja, da nikjer v zakonu ne piše, da mora ta ocena biti pisno obrazložena, pri čemer je iskal tudi neke pravniške stranpoti. »Je pa dejstvo, da KPK svojega poročila ni predložila skladno z zakonom,« je povedal mag. Logar in dodal, da ne verjame, da bi imeli koalicijski poslanci ultra sposobnosti, s katerimi bi se lahko hitro seznanili z obsežnim dokumentom in o njem vsebinsko razpravljali.  »Verjetno bi bilo pošteno in pravilno, da bi se o tej oceni stanja seznanili, razen če so nekateri poslanci navajeni, da gradiv ne prebirajo, v poslanski skupini SDS temu pač ni tako,« je dejal mag. Logar.

Navsezadnje pa je še opozoril, da je Vlada Mira Cerarja v nacionalnem reformnem programu, ki ga je poslala v Bruselj, v okviru točke priporočil boja proti korupciji, zapisala, da bodo ukinili KPK oziroma »prenos vseh pristojnosti za odločanje v korupcijskih dejanjih na okrožna sodišča. »Ne vem, smo danes priče že prvi akciji, ko se te informacije krčijo in KPK v naslednji fazi ne bo predlagala več dokumentov;  v vsakem primeru smo priče slabi praksi v Državnem zboru,« je zaključil poslanec SDS.

Tonski posnetek novinarske konference je dosegljiv na povezavi: http://www.sds.si/download/Logar_obstrukcija_MVK_020715.mp3.