zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lobisti pod krinko?

Deli na:

S čim se pravzaprav ukvarjajo Drago Kos, Sebastjan Jeretič, Marjan Podobnik, Janez Zemljarič, Andrijana Starina Kosem, Pavle Rupar in podobna znana imena? So lobisti ali poslovneži? Objavljamo seznam nekdanjih politikov, javnih funkcionarjev in direktorjev, ki imajo zasebna podjetja in sklepajo posle, njihova vloga pa je zamegljena.

S čim se pravzaprav ukvarjajo Drago Kos, Sebastjan Jeretič, Marjan Podobnik, Janez Zemljarič, Andrijana Starina Kosem, Pavle Rupar in podobna znana imena? So lobisti ali poslovneži? Objavljamo seznam nekdanjih politikov, javnih funkcionarjev in direktorjev, ki imajo zasebna podjetja in sklepajo posle, njihova vloga pa je zamegljena.

Afera Thaler je sprožila vprašanje o vplivu lobistov na slovensko politiko. Veliko nekdanjih slovenskih politikov je ustanovilo svetovalna podjetja, mnogi med njimi se ukvarjajo tudi z lobiranjem, toda nikogar ni v registru lobistov, ki ga vodi komisija za preprečevanje korupcije. V njem je za zdaj prijavljenih 28 lobistov, sedem vlagateljev pa še čaka na pravnomočnost odločbe. Preverili smo, kolikšni so prihodki nekaterih nekdanjih politikov in ljudi blizu oblasti in če se bodo vpisali v uradni register lobistov.

Po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije se morajo lobisti prijaviti protikorupcijski komisiji, javni uslužbenci pa morajo redno poročati o sestankih z njimi. Nenavadno je, da se mora kot lobist prijaviti celo direktor, ki prosi za javna sredstva za svoje podjetje. Tako na seznamu lobistov najdemo tudi direktorja Nove revije Tomaža Zalaznika, ki »lobira« za založniško podjetje, ki ga vodi.

Med registriranimi lobisti je tudi nekdanja »Miss Hawaiian Tropic« Tina Gaber, znana po prijateljski zvezi s prometnim ministrom Patrickom Vlačičem, s katero sta se oba hvalila v rumenih medijih. Na seznamu pa najdemo tudi nekatere zelo vplivne ljudi, kot so denimo Andrej Drapal in Franc Zavrl iz agencije Pristop ter Božidar Novak in Tomaž Mihelin Ritlop iz agencije Spem. Veliko vplivnežev pa ni registriranih, zato smo jih poiskali.Ë

Zares lobist
Tako denimo ni na seznamu nikogar iz podjetja Konzul lobiranje in svetovanje, ki je v lasti Bogdana Biščaka, glavnega tajnika stranke Zares, njegov direktor pa je Miloš Čirič, ki je znan po velikem vplivu in organiziranju interesnih skupin. Najbolj bi morali spoštovati pravno državo predstavniki oblasti (Zares je vladna stranka s štirimi ministri), toda Biščak nam je na vprašanje, zakaj se ni registriral kot lobist oziroma ali to namerava storiti v bližnji prihodnosti, odgovoril: »Zato ker se že osem let ne ukvarjam z lobiranjem in se v prihodnosti tudi ne nameravam.«

Čirič je na isto vprašanje odgovoril: »Problem je v času trajanja registracije. Predlagam vam, da pri komisiji preverjate poleg tega, kdo je že vpisan, tudi kdo je vložil registracijo.«

To smo tudi storili, vendar so nam v protikorupcijski komisiji dejali, da nam podatka o tem, kdo vse je vložil registracijo za lobista, ne morejo zaupati, dokler odločba ne bo pravnomočna in ne bo vpisan na uradni seznam lobistov. Postopek registracije traja dober mesec, in sicer se v enem tednu pridobi potrdilo o nekaznovanosti, nato gre popolna vloga v presojo, zatem pa je izdana odločba.


Tako ne vemo, ali je med tistimi, ki so v postopku registracije za lobista tudi Čirič. Podjetje Konzul je imelo predlani 57.600 evrov čistih prihodkov od prodaje, 17.719 evrov čistega dobička, skupaj s prenesenim dobičkom iz prejšnjih let pa 88.930 evrov. Čirič je uradno zaposlen kot svetovalec direktorja Zavarovalnice Maribor, tako da je vodenje Biščakovega lobističnega podjetja postranska dejavnost.

Med lobiranjem in svetovanjem
Po lobiranju je znan tudi nekdanji poslanec LDS Mile Šetinc, ki ima v lasti podjetje Ljubljanski val, družbo za trženje in informiranje. Predlani je imelo 244.740 evrov čistega prihodka od prodaje in 80.132 evrov čistega dobička oziroma skupaj s prenesenim 308.194 evrov bilančnega dobička.

Šetinc nam je odgovoril, da se še ni registriral kot lobist, ker se s tem ne ukvarja več: »Doslej sem zelo malo lobiral, 90 odstotkov sem se ukvarjal s piarovstvom. Če se bom ukvarjal z lobiranjem, pa se bom registriral.« Razložil nam je, da je na hitro napisani zakon lobistom prinesel več težav kot koristi, zato se ta dejavnost izplača redko komu. Največkrat je lobiral za tistega, s katerim je imel sklenjeno pogodbo za svetovanje.

Nekdanji notranji in kulturni minister iz vrst LDS Borut Šuklje, ki še vedno velja za vplivno osebo, pravi, da se ne ukvarja z lobiranjem. Je lastnik Agencije za strateške študije, ki se ukvarja s svetovanjem, vendar ne delajo v Sloveniji, ampak v soseščini. Podjetje je predlani imelo 309.036 evrov čistih prihodkov od prodaje, 33.751 evrov čistega dobička oziroma 156.222 evrov bilančnega dobička.

Šuklje nam je zaupal, da bi lahko lobistično dejavnost zanj izvajala njegova žena Katarina Larisa Ham, ki je že dobila odločbo o vpisu v register lobistov, kjer naj bi bila na 32. mestu seznama. Njeno podjetje Intercor je predlani imelo 142.644 evrov čistih prihodkov in 21.397 evrov čistega dobička oziroma 35.963 evrov bilančnega dobička.

VEČ V TISKANI IZDAJI