Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ljudmila Novak namignila Janezu Janši: »Janez, vstani in pojdi. Slovenija ti bo iskreno hvaležna!«

Deli na:
Ljudmila Novak namignila Janezu Janši: »Janez, vstani in pojdi. Slovenija ti bo iskreno hvaležna!«

Ljudmila Novak - Foto: Sašo Radej/M24

Evropska poslanka NSI Ljudmila Novak je pozvala prvaka SDS Janeza Janšo, naj vstane iz svojega majavega stolčka in odide.

»Janez, namig. Ob očitnem majanju tvojega stolčka vstani in pojdi. Slovenija ti bo iskreno hvaležna,« je nekdanja prva dama NSI odgovorila večnemu predsedniku SDS, potem ko se je ta spravil na prvaka NSI Mateja Tonina.

Janša je namreč napovedal Toninovo skorajšnjo zamenjavo zaradi njegove izjave, da bo NSi ne bo več sodelovala v vladi, ki bi jo vodil Janša, še naprej pa je odprta za sodelovanje z SDS.

»Ah, to smo nekaj let že poslušali od Ljudmile Novak, ki potem nikoli ni bila postavljena pred to dilemo. Odstavili so jo namreč ravno tisti, ki so ji prej položili te besede v usta. In ustoličili Mateja Tonina, ki se iz te lekcije ni nič naučil,« je komentiral Janša.

Novakova je namreč že leta 2016 odpovedala sodelovanje NSI v Janševi vladi, ni pa zaprla vrat sodelovanju z SDS. Toda že na začetku leta 2018 se je umaknila z vrha stranke, ker je na predsedniških volitvah dosegla le dobrih sedem odstotkov glasov. Tonin je takoj po izvolitvi povabil Janšo na kavo, leta 2020 pa je NSI vstopila v tretjo Janševo vlado.

Po trojnem porazu desne sredine, najprej na parlamentarnih, nato pa še na predsedniških volitvah in nazadnje še na trojnem referendumu, je Tonin ugotovil, da volivci glasujejo proti Janši in napovedal »refleksijo« v svoji stranki. Njegove ugotovitve je včeraj sprejel še izvršilni odbor stranke.

Izjava za javnost o politiki sovražnosti in majavem stolčku

V izjavi za javnost je Ljudmila Novak med drugim še zapisala, da je Novi Sloveniji – krščanskim demokratom (NSi) vedno škodilo, ko so bili prizanesljivi do škodoželjnih napak nekoga drugega: »Še posebej pa nas je uničevalo, ko smo tolerirali sovražnost in mračnost, laži in manipulacije, predvsem pa blatenje človekovega dostojanstva.«

»Vse, kar sem si kot predsednica stranke in kar si še danes želim kot evropska poslanka te iste stranke, je NSi kot samostojna, suverena in pokončna politična sila, ki ne bi bila preračunljiva v svojih dejanjih, temveč bi sledila svojim vrednotam in srcu naroda, ki mu želi vladati.

Nič ni hujšega v življenju kot to, da človek ne more razviti svojega potenciala zaradi ustrahovanja in groženj nekoga drugega. Zato sem že leta 2016 kot predsednica NSi jasno povedala, da si z nekom, ki ustrahuje, grozi in podpihuje sovraštvo, nikoli več ne želim vladati. Včerajšnjo soglasno odločitev izvršilnega odbora stranke NSi tako pozdravljam.

V demokraciji imajo ljudje vedno prav. In ljudje so letos na demokratični način s svojim glasom na volitvah jasno spregovorili.«