elektrika x Svet24.si

Slovenija z najdražjo elektriko v Evropi?

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

zala tomašič Necenzurirano

Kaj so vam mediji zamolčali o Zali Tomašič

logar irgl pl Reporter.si

Mora Janša Logarja dobesedno vreči iz SDS, da bo...

matjaz kek mm Ekipa24.si

Razmišljanje slovenskega selektorja, ki se bo ...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

slovenija 3 Ekipa24.si

V stilu! Slovenski nogometaši so navdušili s ...

Slovenija

Ljubo Bavcon bi cenzuriral Kocjančiča

Deli na:
Ljubo Bavcon bi cenzuriral Kocjančiča

Foto: Primož Lavre

Zaslužni profesor ljubljanske univerze Rudi Kocjančič je s svojo razpravo o ozadju montiranih dachauskih procesov in ponarejanju rehabilitacije obsojencev povsem iz tira spravil Ljuba Bavcona (foto), ki zahteva umik teksta s spletne strani Društva za ustavno pravo.

Tekst Rudija Kocjančiča o tem, da niso bili montirani samo dachauski procesi, ampak so bile montirane tudi rehabilitacije obsojencev, ter hipokriziji Ljuba Bavcona, profesorja kazenskega prava in komunističnega razlagalca polpretekle zgodovine, ni zbudila zanimanja samo pri Reporterjevih bralcih, ampak tudi v akademskih krogih. Streslo se je v dokaj »zaspanem« Društvu za ustavno pravo Slovenije, saj je Kocjančič, zaslužni profesor ustavnega prava ljubljanske univerze, objavil celoten tekst na spletnih straneh društva. Po zapletu z naslovom (Prof. Ljubo Bavcon kot varuh izbrisa spomina na morilce taboriščnikov iz Dachaua), zdaj Bavcon, med drugim tudi častni občan Ljubljane, zahteva umik Kocjančičevega teksta z društvenim spletnih strani, kar precej spominja na neke druge čase, ko je sredi sedemdesetih let 20. stoletja spisal in v partijskem glasilu Komunist objavil teze, ki so bile po obračunu s Stanetom Kavčičem namenjene še obračunu z univerzitetnimi profesorji. Da so kršile avtonomijo univerze, kratile človekove pravice in bile v neposrednem nasprotju z mednarodno konvencijo o prepovedi diskriminacije, je odveč poudarjati. In zdaj naj bi v sredo, 17. junija, na upravnem odboru in okrogli mizi društva, ki ga vodi nekdanji ustavni sodnik Franc Grad, razpravljali o Bavconovi zahtevi.

Kocjančič je častilce komunizma razburil že januarja na razpravi Foruma 21 ob 20. obletnici varuha človekovih pravic, ko je Ljubu Bavconu javno nastavil ogledalo, češ da v svojih analizah dachauskih procesov ni niti z eno besedo obsodil partijskih in udbovskih nalogodajalcev in izvrševalcev njihovih odločitev ter da je dobro vedel, da je bila kasnejša rehabilitacija fiktivna in potvorjena. To je Kučanov forum tako spravilo iz tira, da se je javno odzval, da je šlo za »izpad« Rudija Kocjančiča, ki je z »nedostojno, glasno in neutemeljeno obtožujočo« razpravo »napadel profesorja Bavcona«.