kustec jansa vlada Svet24.si

Janševa vlada nad znanost: priča smo "novemu ...

vasle Svet24.si

Primer Vasle: Pes, ki laja, tudi joče

nina radi2 Svet24.si

Sta se resničnostna zaljubljenca med prazniki ...

caks tonin Reporter.si

Ne Danilo Slivnik, Rok Čakš se vrti kot ...

traktor tonin Necenzurirano

Dokaz: pri Toninu prirejali razpis za ...

Neisha 4 Odkrito.si

PODCAST ODKRITO.SI: NEISHA - Jo je kopirala Adele?...

deportivo Ekipa24.si

ŠOKANTEN PRIZOR: Ograja na tribuni popustila pod ...

Slovenija

Ljubljanska univerza poziva k cepljenju, cepilna mesta tudi na fakultetah in akademijah

Deli na:
Ljubljanska univerza poziva k cepljenju, cepilna mesta tudi na fakultetah in akademijah

Univerza v Ljubljani - Foto: Bobo

Rektor ljubljanske univerze Igor Papič in novoizvoljeni rektor Gregor Majdič študente in zaposlene vabita k cepljenju proti covidu-19, s čemer bodo prispevali k običajnemu začetku študijskega leta. Univerza bo v oktobru z Zdravstvenim domom Ljubljana tudi organizirala cepilna mesta v okviru fakultet in akademij.

Bliža se novo študijsko leto, žal pa situacija mesec dni pred njegovim začetkom ni optimistična. Okužbe, podobno kot lani, eksponentno naraščajo, povečuje se število bolnikov v bolnišnicah, med njimi je tudi vedno več mladih, sta Papič in Majdič zapisala v nagovoru študentom in zaposlenim Univerze v Ljubljani.

"Prepričana sva, da si vsi ponovno želimo izvedbo celotnega študijskega procesa v živo, saj je bilo leto in pol epidemije ter študija na daljavo vsekakor dovolj. A ponovno varno izvajanje študijskega procesa v predavalnicah in laboratorijih bo mogoče le ob obveznem izpolnjevanju pogoja PCT," sta opomnila.


Za preprečevanje širjenja epidemije imamo kakovostno orodje - cepivo. To po njunih besedah seveda ne predstavlja stoodstotne zaščite in podobno kot katerokoli zdravilo tudi cepivo ne učinkuje enako pri vseh bolnikih. Številne raziskave so potrdile, da cepljenje ščiti pred težjim potekom bolezni in tako zmanjšuje potrebo po bolnišničnem zdravljenju. Prav to pa je, kot sta izpostavila, nujno za vzdrževanje optimalnega delovanja zdravstvenega sistema, v katerega smo vključeni vsi. Preprečevanje prezasedenosti bolnišnic in varovanje zdravstveno in starostno ranljivih skupin je zato med glavnimi cilji vseh ukrepov v epidemiji covida-19.

"Vsi se zavedamo, da popolnosti ni, obstaja pa verjetnost. Prav na izračunu verjetnosti temelji znanost. Z zaupanjem vanjo bo verjetnost, da bomo spet živeli čas pred epidemijo, bistveno večja," sta še poudarila.

Univerza v Ljubljani bo z ljubljanskim zdravstvenim domom organizirala cepilna mesta v okviru fakultet in akademij. Cepljenje s cepivom Pfizer so že izvedli na fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, na drugih lokacijah članic pa bodo s cepljenjem nadaljevali v prvem tednu oktobra s cepivi, ki bodo takrat na voljo. Več informacij o terminih bo kmalu na voljo na spletnih straneh univerze.