Revija Reporter
Slovenija

Ljubljanski cvetličar imel sedem let za spolnega sužnja moškega z duševnimi težavami

STA

24. okt. 2018 6:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Ljubljansko okrožno sodišče je včeraj 38-letnega Ljubljančana Mateja Groznika na prvi stopnji obsodilo na osem let zaporne kazni in 3000 evrov denarne kazni zaradi domnevne spolne zlorabe slabotne osebe, trgovine z ljudmi, preprodaje in omogočanja uživanja drog, poskusa povzročitve hude poškodbe in neupravičenega slikovnega snemanja, poroča Dnevnik.

Tožilstvo je sicer predlagalo 11 let in pol zaporne kazni, obramba pa oprostilno sodbo, v primeru, da bi bil že obsojen, pa pogojno kazen.

"Za večino kaznivih dejanj, ki ste jih storili, pogojne kazni sploh ni mogoče izreči. O tem sploh ne bom izgubljal besed," je po poročanju Dnevnika predlog obrambe komentiral predsednik sodnega senata Srečko Škerbec.

Tožilstvo Groznika obtožuje, da je imel sedem let za spolnega sužnja moškega z duševnimi težavami. Dajal naj bi mu drogo ter jo prodajal tudi drugim. V domačem stanovanju naj bi organiziral orgije, v katerih je moral sodelovati tudi zlorabljeni moški.

Groznik, ki je v preteklosti delal v ljubljanski cvetličarni, je bil obsojen tudi zaradi poskusa povzročitve hude telesne poškodbe, ker je okužen z virusom hiv in naj bi imel z oškodovancem spolne odnose brez kondoma. Kaznivo dejanje je ostalo le pri poskusu, saj se oškodovanec ni okužil z virusom hiv.

Groznik krivde ni priznal. Zagovarjal se je, da ga ni zlorabljal, nasprotno, imel naj bi ga rad in mu nudil vse, tudi obleko in stanovanje, še poroča Dnevnik.

Senat je Groznikov zagovor zavrnil, saj naj oškodovanca ne bi obravnaval kot človeka, pač pa kot stvar, in z njim tako tudi ravnal. To so potrdile tudi priče.