krokar Svet24.si

Morilski krokarji jima koljejo gosi in teleta, ...

trump-with-sons Svet24.si

Trump nima dovolj denarja

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Kate Middleton je dobesedno pogrešana! Odkrito.si

Spletne spletke - Je s Kate nekaj hudo narobe?!!

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob vseh problemih ljubi ukvarjati s tožilci in z STA (KOMENTAR)

Deli na:
Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob vseh problemih ljubi ukvarjati s tožilci in z STA (KOMENTAR)

Janez Janša - Foto: Primož Lavre

Vseskozi ista politična pesem, ne, že kar predvolilna politična in medijska vojna, vse se ponavlja, vsak dan v bolj grobi obliki.

Zdaj imamo tudi samooklicano prvo damo slovenskih upokojencev Alenko Bratušek, ki sicer pravi, da stranka SAB ni samo upokojenska; ni ji bilo treba zariniti noža v hrbet Desusu, ker si ga je sam zasadil že pred kar precej časa, zdaj pa ne more več najti izhoda. In ga očitno tudi ne bo. Po vseh sestankih je na istem: nismo v koaliciji, bomo, ne bomo izključili poslancev, glasovati morajo, kot hoče stranka, oni pa pač po svoje.

Predsednika vlade J. Janšo težko razumem, da se mu ob vseh problemih ljubi ukvarjati z ne/delegiranimi tožilci in z STA (direktorju Veselinoviču se tako in tako izteka mandat), kot da sta to osnovna slovenska problema in da ima zaradi tega še evropske težave. Morda pa je to le kost, ki jo mi vsi glodamo, da lahko bolj v miru počne druge stvari. Da je neki politik lahko tako malenkosten!

In zdaj nam hodijo še neke bruseljske delegacije ugotavljat skorajda »stanje duha« slovenske države, politike … (Kdo jih je že povabil?) Četudi se ne moremo pohvaliti z učinkovitim sodstvom in visoko profesionalnimi mediji, mi gre pa vseeno hudo na živce, da se tukaj sprehajajo tujci in nas preverjajo, kot da smo neka banana republika; ampak to lahko rečem, napišem jaz, politik pa bi moral biti bolj diplomatski. A mu ni uspelo: J. Janša se je v čivku vprašal – kdo sploh so – in če so hodili preverjat tudi A. Merkel, Macrona ...; torej, skušal jih je razvrednotiti, a jih je predvsem užalil. Brez potrebe.

Tudi RTV in tamkajšnje kadrovske zamenjave so očitno bolj »blef«, programski načrt za prihodnje leto – za zdaj je bolj kot ne razočaranje, razvojno že ni usmerjen, temelji na krčenju programa, zaposlili pa so domala vse, ki so kdaj delali pogodbeno – bodo zdaj ob ukinjanju oddaj gledali v zrak? Krajšajo nizkoproračunski jutranji program, ki je namenjen predvsem starejšim, ki so dopoldne doma, in uvajajo posebno oddajo za starejše – verjetno popoldne. Uvajajo neko oddajo o različnih življenjskih slogih, a krajšajo Dobro jutro, ki ima veliko tovrstnih vsebin. To je domet novega načrta RTV!

In še bolje: na TV ukinjajo vsa jutranja poročila. To pa je pika na i! Nacionalna televizija bo imela prve novice ob trinajstih! In uvedli bodo novice na dvojki ob osmih, devetih zvečer, ko že tako vse vemo, čeprav že gledanost Odmevov ni visoka. Da ni nekdo izgubil kompas za to, kaj je javna televizija? Da jih ne povozi počasi kakšna komercialna televizija? Upam, da sem narobe obveščena, a tudi nekega programskega skoka multimedije, MMC nisem opazila, da načrtujejo: krepili bodo … in sinergije bodo spodbujali. Res žalostno!


Seveda ni preprosto, težko jim je. Na RTV smo bili vedno ujetniki svoje ozkosti, zaprtosti v ustaljene vzorce in programe in nismo znali najti meje med gledanostjo TV-programov, ki upada, in pomenom javne televizije. Kako ohraniti javno televizijo in gledalce? To je tema, s katero bi se bilo treba ukvarjati, saj je za Slovenijo izjemno pomembno imeti javno televizijo, ki mora objavljati tudi stvari, tematike, ki jih komercialne televizije ne predvajajo in zanimajo le ožji krog gledalcev! Seveda – za to nima nihče časa in ga nikoli ni imel.

Tako je tudi z vsebino informativnih programov na vseh slovenskih televizijah: leva, desna, protesti, KUL, Janša. To so njihove teme. Kaj pa za nas, ljudi – usodne teme? Ena od njih je energetika, ki ni samo slovenski problem, ampak naš še posebno. Podražitve elektrike nas čakajo in odvisnost od drugih, kar pa bo gotovo lahko usodno. Ta trenutek bi morali imeti vsak teden, vsak dan televizijska soočenja o energetski prihodnosti Slovenije!?

Vetrnice? Menda ptiče preganjajo. A ena je dovolj za potrebe 1200 gospodinjstev. Hidroelektrarne? Naravo, reke nam uničujejo. Sončna energija? Da ni premalo sonca? Dr. Robert Golob pravi, da ga je dovolj. Jedrska energija? Saj nuklearke celo zapirajo … V Sloveniji smo najpogosteje proti vsemu. Zato je potrebno veliko debat, tudi televizijskih, ki vključujejo različne strokovnjake – za : proti – da bodo odločitve lažje. Pravo energetsko kampanjo bi morali imeti, predvsem na nacionalni RTV. In enako za zeleno in digitalno Slovenijo. A za to ni časa niti volje. Morda bo zdaj to kje na dvojki TVSLO, vmes med kakšnim športom, če bo športa slučajno manj.

Podobno je s šolstvom. Otroci se učijo, kot da se v zadnjih 20 letih ni veliko spremenilo. Vse se je. Redkokateri učitelj spodbuja otroke k lastnemu ali kritičnemu mišljenju, k razvijanju domišljije: učni načrt je treba spoštovati, učiti se letnice itd. Ob vsem informacijskem sistemu bi bilo treba več časa nameniti temu, kje kakšne informacije sploh najti …

A je mogoče, da med rednimi predmeti v osnovni šoli do devetega razreda ni npr. računalništva? Je samo izbirni predmet. A potem otroci težko vzamejo za drugi izbirni predmet dodatni jezik, če so morda nagnjeni h kakšnemu petju ali gimnastiki. Izbirna predmeta sta lahko menda samo dva. Morda pa je kakšna osnovna šola le izjema? Tudi katera druga država v Evropi morda nima računalništva, a ima v večino predmetov računalništvo vključeno. Kovid je katastrofa, a prinesel je več računalniške pismenosti v šole.

Čas bi bil za prave teme v medijih, a kaj, volitve prihajajo in najbolje bi bilo, da slovenske televizije svoje studie preoblikujejo v poligone za paintball, da se v predvolilnih oddajah ne bodo strankarski kandidati streljali s pravimi naboji.